Početna Vijesti Najave Zanimljivosti Connect Arena Vlogovi Kolumne Intervjui Recenzije Kontakt O Nama
3D svijet putovanja kroz prostor i vrijeme u Nintendovom Kultnom Univerzumu

3D svijet putovanja kroz prostor i vrijeme u Nintendovom Kultnom Univerzumu


Nintendova 3DS konzola ostavila je neizbrisiv trag u svijetu video igara i postala prava kultna ikona. Svojim inovativnim karakteristikama i izvrsnim igrama, 3DS osvojio je srca mnogih gejmera širom svijeta.

Konzola je lansirana 2011. godine i odmah je privukla pažnju svojim 3D efektom bez potrebe za posebnim naočarima. To je bila prva handheld konzola koja je omogućavala 3D iskustvo, što je bio prekretnički trenutak u industriji. Snažan unutrašnji hardver i dvoslojna 3D tehnologija doprinijeli su realističnom prikazu igara i ostavili igrače svojom inovativnom tehnologijom bez daha.

Jedna od najznačajnijih karakteristika bila je kompatibilnost sa prethodnim DS igrama, omogućavajući igračima da uživaju u velikom katalogu igara. Takođe, 3DS je uveo StreetPass i SpotPass tehnologije koje su omogućavale igračima da razmenjuju podatke i interakciju s drugim vlasnicima konzole, što je podsticalo socijalni aspekt gejminga.

Tokom perioda popularnosti 3DS-a, konzola je bila podržana širokim izborom vrhunskih igara. Neki od najpoznatijih naslova u tom periodu su "The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D", "Super Mario 3D Land", "Pokemon X/Y", "Fire Emblem: Awakening", "Animal Crossing: New Leaf" i "Monster Hunter 4 Ultimate". Ove igre su postali klasici te su doprinijeli da se Nintendo 3DS smatra jednim od najboljih gejming sistema svog vremena.

Iako je Nintendo 3DS bio hvaljen zbog svojih inovacija, imao je i nekoliko slabosti. Prije svega, 3D efekat nije bio savršen za sve igre i mnogi su ga brzo isključivali kako bi sačuvali bateriju ili izbjegli moguće probleme sa vidom, gdje se dobar postotak igrača žalio na ovaj segment. Takođe, konzola nije bila naročito moćna u poređenju s konkurencijom, što je ograničavalo vizuelnu kvalitetu igara.

Ipak, 3DS je imao svoje velike vrline koje su ga izdvojile kao jedinstven proizvod. Njegova portabilnost, kvalitetna izrada i veliki broj ekskluzivnih naslova stvorili su nezaboravno iskustvo za igrače. Kontrole su bile precizne i intuitivne, pružajući jednostavno rukovanje tokom igranja. Osim toga, snažna podrška od strane Nintendo-a i nezavisnih razvojnih timova osigurala je konstantan protok novih igara tokom cijelog perioda trajanja ove prijenosne platforme.

Trajnost Nintendo 3DS prijenosne platforme bila je skoro osam godina, s proizvodnjom koja je zvanično završena 2020. godine. Tokom svog životnog vijeka, prodat je u više od 75 miliona primjeraka, potvrđujući njegovu izuzetnu popularnost među igračima. Naslijeđen je od strane Nintendovog hibridnog sistema Nintendo Switch, ali će 3DS ostati zapamćen kao jedan od najvoljenijih i najuticajnijih handheld gejming uređaja svih vremena.

Adnan Muzurović

23.07.23.