Početna Vijesti Najave Zanimljivosti Connect Arena Vlogovi Kolumne Intervjui Recenzije Kontakt O Nama

Retro news-TEMA DANA: Moja prva gaming iskustva GAMEGROUND info. EPIZODA 2

Retro news-TEMA DANA: Moja prva gaming iskustva GAMEGROUND info. EPIZODA 2

Ljudi pozdrav, Adi je GameGround, dobro došli u Epizodu br. 2 GameGround infa gdje ću nešto više reći o mojim prvim gaming iskustvima na igraćim konzolama.  Pa stoga krenimo redom i polako!

 Terminator 2

Moja prva igraća konzola kao što ste mogli vidjeti u prilogu bila je Nintendo Famicom Hardwer clone konzola, popularno nazvan TERMINATOR 2, koji se prodavao kao kineska kopija i naravno lošija verzija Nintendovog japanskog ljubimca koji je bio mnogo bolji te  znatno kvalitetniji softverski i hardverski sistem od Terminatora 2 developera Pinyina, kojem je bio primarni cilj prije svega zaraditi, ali i približiti zemljama balkanskog poluotoka, dakle zemljama u tranziciji: BiH, Hrvatskem Srbije, Bugarske, Rumunije, itd,  jeftiniji manje sofisticiranije gaming konzolaško iskustvo.

Kao i vecina konzola i ova konzola je imala kućište slično kao i današnje konzole, sa nešto jefitnijom plastikom, naravno imala je utor za dva joistika, kao i popularni pištolj koji ste mogli koristiti za određene igre da pucate mete po ekranu, konkretno mislim na mega popularni naslov DUCK HUNT NES,  gdje u ulozi lovca pucate po patkama koje su letjele nasumično po vašem monitoru.  Na ekranu mozete vidjeti (ukoliko pogledate i video prilog) i specifikaciju, tj konfiguraciju konzole koja iz današnje perspektive izgleda smješno, ali opet 90-tih je ovo bilo remek djelo gaming arhitekture. Što se igara tiče, pamtim Goal 3, fenomenalnu igru, gdje ste mogli koristiti raznorazne gadgete kako bi onesposobili svog protivnika, zatim Contra 2  naslov koji je čak mogao da se igra u co op modu na način da oba igrača  idu u jednom smjeru, iz razloga što je to još uvijek bila era 2D igara. Tu su još bile igre poput Robocoba , Super Mario 16, Mortal Kombat, FIFA serijali i drugih igara.

 SEGA MEGA DRIVE

Popularni “PUNI“ naziv japanske konzole nosio je naziv SEGA GENESIS MEGA DRIVE. I ako starija konzola od TERMINATORA 2, meni opet nešto bolja i draža iz razloga što se nije radilo o nikakvom prepakovanju konzole kao što je slučaj sa terminatorom, nego isključivo o orginalnom proizvodu koji je došao u evropu početkom 90tih. Što se tiče naših prostora nisam siguran da li je prije rata dolazila u prodaju u našoj regiji, mislim da je sredinom 90tih ova konzola doživjela svoju ekspanziju, tačnije 95 a doživjela svoj neki kraj ere krajem 90tih, tačnije 1999 god. Ova konzola je bila uspješna što se prodaje tiče u to vrijeme za period od nekih 10 godina, znači govorimo od 1988 kada je konzola izašla na tržište, pa sve do 1998 godine kada je prodano nevjerovatnih 30 miliona primjeraka. Popularne igre u to vrijeme su bile: Back To The Future 3, projekcija istoimenog filma, F1 world championship Edition, FIFA soccer 95 koju sam jako dugo igrao, kao i Speedball 2 koji je bio hit u svoje vrijeme.  Imao sam dva primjerka ove konzole, na žalost obe konzole su prošle nezahvalno, prvu sam bacio kroz prozor, a drugu razbio čekićem.

 PLAYSTATION ONE

Sada prelazimo na nešto ozbiljniju platformu. Riječ je o PS One classic konzoli dobro poznata japanska konzola Sony developera, koja se u Japanu pojavila davne 1993 godine, prije tačno 27 god, što je zaista davno. Ova konzola je omogućila i 3D gameplay mehaniku pa ste mogli zaista imati jedno pravo gaming iskustvo u to vrijeme, nešto poput današnjih Head Seta modova, konkretno mislim na PlayStation VR-a, Oculus Rift 2 ili HTC VIVEA –samo u skromnijoj softwerskoj varijanti. Ja sam istoimenu konzolu nabavio krajem 5 osnovne na raspustu, mislim da je to bila 1998 god, te prva igra koju sam nabavio tada i igrao je bila WORLD CUP 1998 koji je izašao prije svjetskog prvenstva u Francuskoj,  i znam da me je fascinirao onaj famozni mod gdje ste mogli igrati mali fudbal na travi, to je bilo remek djelo. Naslovi koje sam u to vrijeme igrao su danas kultni i sigurno će se naći u nekom muzeju gaming industrije ili u nekom hall of fame izdanju, ako se takva institucija ikad napravi.

Naravno igru koju ću pamtiti do kraja života je svakako METAL GEAR SOLID. Legendarna PlayStation igra sa legendarnim špijunom Snakeom je mislim i jedna od najboljih igara svih vremena, to je prva igra koja je izasla na dva CD-a, imala cover sistem mod, uz to naravno je bila 3D projekcija, imala je također i bullettime mod tj. slowmotion koji se kasnije koristio i u Matrix filmovima, što je do tada bilo nezamislivo i nestvarno u to vrijeme krajem 90tih godina. Igra je bila fascinantna zbog obimne mogućnosti gameplaya, raznoraznih karaktera, odličnog dijaloga, te filmskih trailera koji su ostavili dubok trag u gaming svjetu. Ova igra je vršila primarni fokus na jednu vrlo kompleksu i zapetljanu priču, gdje i dan danas nije sve raskrinkano do kraja te ni sam Hideo Kojima više ne zna o čemu se radi u njegovom projektu!

Druga igra koja je ostavila ogroman utisak na mene je Driver, Atari developera, gdje sam bio ubjeđen u to vrijeme da ce Atariev ljubimac biti glavna konkurencija Rockstarovim GTA naslovima, ali zbog njihovog finanijskog pada to se nikada nije desilo, a svi znamo koliko je ROCKSTAR GAME profitirao na GTA naslovima te postao kralj u tom žanru.

Naravno tu je još bilo sjajnih naslova poput: Syphon Filtera, Fire Effecta, Duke Nukem: Time to Kill naslova, Crash Bandicot serijala, Fighting Forcea koji je podržavao čak igranje do dva igrača na istom ekranu. NEED FOR SPEED naslovi također su ostavili dubok trag,, prvenstveno mislim na legendradni NFS 3 i famozni El Ninho sportski auto s kojim ste mogli ići preko 220 milja na sat.  

To bi bilo sve sto se tiče mojih prvih gaming iskustava iz nekog ranog djetinsta. Pišite mi u komentare koje su vama najdraže igre iz vašeg djetinstva i mladosti općenito?

Gamerski pozdrav!

Historija PLAYSTATION konzola

Historija PLAYSTATION konzola

PLAYSTATION ONE

Japanski gigant Sony je početkom 90-tih godina, imao namjeru razviti konzolu za komercijalne svrhe, tačnije igraću mašinu koja će vrtjeti igre na tvrdom disku popularnom CD-Romu. 

Nedugo nakon osmišljene ideje, realizacija projekta PlayStation One konzole počinje u decembru 1994. godine, kada ova legendarna konzola izlazi za japansko tržište, gdje je zajedno sa Nintendom 64  i Seginim Saturnom činila 5 generaciju konzola za video igre, gdje su kompanija Nintendo i Sony potpisom ugovora udružili snage, te zajedničkim resursima uspijeli razviti CD ROM za PlayStation One konzolu. 

Tadašnji predsjednik Nintenda Hiroš Jamauči, 98 godine uočio je da sva prava na sve objavljene igre ima Sonya a ne Nintendo, što je doprinijelo do raskida ugovora između ova dva japanska giganta, te se Nintendo odlučio na sklapanje novog ugovora sa proizvođačem Filipsom. 

Nedugo nakon raskida ugovora, Sony je promjenio naziv svoje igraće konzole u PlayStation X, te je nastavio da razvija sistem kao samostalnu igraću konzolu. 

Žalba federalnom sudu u Americi nije urodila plodom, te je federalni sudija odbacio Nintendovu  tužbu i nije opunomoćio zabranu prodaje nove igraće konzole koja je konačno izdata 3. decembra 1994 godine pod nazivom PlayStation. 

Do 2008 godine PlayStation one konzola prodata je u impozantnih 108 miliona primjeraka, te kao zaštitno lice PlayStation franšize fenomelani naslov  Gran Turismo postaje najprodavanija igra u tom periodu, gdje se još uvijek ne zna tačan broj prodatih primjeraka istoimene igre. 

PLAYSTATION 2

4. marta. 2000. godine mega  popularna  japanska firma Sony, izbacuje svoju drugu po redu igraću konzolu, te kao nasljednik super popularne konzole PlayStation jedinice, na tron dolazi PlayStation 2 konzola.

Ova šesta generacija konzola, omogućila je kombatibilnost sa PlayStation One igrama, te uz CD Rom DRIVE, nova generacija konzole je mogla čitati i DVD rom drive što joj je omogućio DNAS sistem koji je tada služio kao podrška sistema neovlaštenog umnožavanja. Igre za PlayStation dva konzolu, proizvodile su se nevjerovatnih 14 godine, gdje je Pro Evolution Soocer 2014. izlašla kao posljednji naslov za PS2 konzolu. PS2 konzola, prodana je u nevjerovatnih 150 miliona primjeraka, gdje je tada proglašena kao jedina  konzola u historiji koja je prodala toliki broj svojih primjeraka. Najprodavanija tadašnja igra bila je megapopularna Rockstarova Igra GTA San Andreas koja je nadmašila sva očekivanja. 

PLAYSTATION 3

11. Novembra 2006 godine, Sony po treći put uzvraća udarac, te na tržiše izbacuje PlayStation 3 konzolu koja će promjeniti standarde gaming inudstrije u cijelom svijetu. 

Prve PS3 fat konzole lansirane su s kapacitetom od 60 i 20 GB tvrdog diska. S podrškom PlayStation jedan i PlayStation dva igara, gdje su ovaj put sve igre bile službeno dostupne u svim većim svjetskim regijama. 

Kao glavni optički mediji, PS3  konzola  koristila je blueray disk koji je na samo jednom slotu imao kapacitet od 25 gigabajta gdje je istoimena konzola koristila plavi laser, po kojoj je i optički mediji dobio naziv. Grafički čip naziva NVIDIA  RSX zasnovan je na NVIDIA NV47  sa frenkfencijom od 550MHZ  gdje je ovoj konzoli bilo dovoljno da sa 256MB GDDR3 radne memorije razvije nevjereovatno snagu gdje smo bili svjedoci mnogih fenomenalnih igraćih prezentacija poput GranTurismo 5 naslova, Metal Gear Solid 4: Guns OF the Patriots naslova, kao i GTA V naslova koji je u jedno i najprodavaniji naslov za istoimenu konzolu. 

PLAYSTATION 4

Posljednja konzola u Sonyevoj porodici igraćih platformi, rezervisana je za PS4 konzolu, gdje je ova fenomenalna platforma 15. novembra 2013 godine izašla u Sjedinjenim Državama, kao najjača igraća konzola u tom periodu. Ova osma generacija igraćih konzola ujedno i aktualna, pomjerila je određene granice u gaming insustriji kao avangardna platforma gameplay mehanike, s prefiksom virtuelne stvarnosti, popularno nazvano PS VR. 

Kapacitet današnje PS4 konzole drastično je napredovao u odnosu na prethodnu generaciju konzola, gdje  sada sa 8 gigabajta GDDR 5 memorije u visokoj rezoluciji možete igrati naslove poput: Uncharted 4: The Thiefs End,   Hrizon: Zero Dawn, Bloodborne kao i još mnoge druge. PS4 konzola posjeduje i online bilblioteku popularno nazvan PS Store, gdje vaše omiljene stare igre možete skinuti po povoljnim cijenama. 

Istoimena platforma je od 2013 godine pa do danas, prodana u nevjerovatnih 110 miliona primjeraka, te ova konzola sada posjeduje još dva paketa opreme, gdje je SONY pored standardne PS4 konzole, nedavno lansirao i PS4 PRO konzolu, kao i PS4 slim konzolu. PS4 konzola je najsnažnija platforma među svojom starijom braćom, te joj je jedina i prava konkurencija Xbox One X konzola koja je za nijansu jača od istoimene Pro konzole. 

PLAYSTATION 5

Za kraj smo ostavili i nedavno izašli PS5 koji se pojavio na tržište 12.11.20 za američko, azijsko tržište, odnosno 19.11.20. u ostatku svijeta. Prodaja najjače Sonyeve platforme prošla je najbolje u historiji day launcha svih dosadašnjih Sony-evih konzola. Nakon svega nekoliko dana sve zalihe prvog vala PS5 konzole bukvalno su “otpuhane“ sa polica. S obzirom da je prodaja PS5 konzole počela prije mjesec dana, još uvijek nemamo tačan podatak koliko se do sada prodalo primjeraka istoimene konzole.

PlayStaion 5 je prva igrača Sony-eva konzola gdje je istoimeni japanski developer na dan izlaska lansirao dvije verzije PS5 konzole. Prva je sa optičkim 4k blue-ray čitačem, dok je druga bez optičkog 4K blue-ray čitača. Konzola raspolaže sa 16GB GDDR 6256-bit memorijom, GPU AMD Radeon RDNA 2-based graphics engine arhitekturom, što je samo sa ovim preformansama čini najjačom konzolom u historiji PlayStation franšize.  Ako uzmemo u obzir SSD tehnologiju sa tečnim hlađenjem Zen 2 procesora, možemo komotno kazati kako tehnologija kreće punom parom ka eksponencijalnom izvoru te se i nakon stanice izvora, ne misli zaustavljati.