Početna Vijesti Najave Zanimljivosti Connect Arena Vlogovi Kolumne Intervjui Recenzije Kontakt O Nama
Avanture u svijetu igara: Od LucasArtsa do Double Finea i Telltale Games

Avanture u svijetu igara: Od LucasArtsa do Double Finea i Telltale Games


Na jesen 2018. rukovodstvo Telltale Gamesa, razvojnog tima iza The Walking Dead igara i Sam & Max serijala, izišlo je u javnost sa vijestima da je kompanija proglasila bankrot. Žalosne novosti je prenio sâm izvršni direktor kompanije, Pete Hawley, koji je svega mjesec dana ranije najavio da će kompanija proći kroz bolni proces otpuštanja najvećeg dijela svojih zaposlenika. Poslije bankrota, Telltale Games je prošao kroz proces namirivanja obaveza, kako pravne tako i finansijske prirode. Time je bila okončana burna decenija kroz koju je kompanija prošla – u kojoj je doživjela svoj vrh, takoreći, drugi procvat, a potom i svoj postepeni pad. 

Pet unosa u The Walking Dead serijal, koji se vremenski preklapao sa popularnošću AMC-jeve istoimene TV serije, doveo je Telltale Games u pažnju nove publike – igrača su bili posredno, ili čak sasvim neupućeni u ranije igre u portfelju razvojnog studija. Uz The Walking Dead, uslijedio je i niz igara baziranih i na drugim široko poznatim intelektualnim vlasništvima, ali slijedeći usko isti dezen kojim se Telltale koristio dugi broj godina – onaj isti koji će dovesti i do zamora igrača sa ovim stilom gameplaya.

Odsustvo interesa za nove igre iz radionice Telltalea je dovelo do smanjene prodaje, a potom i do bankrota. Iako je sada kompanija pod rukovodstvom novih vlasnika, čini se kao da je sa bankrotom okončana i jedna cijela era pustolovnih igara, u čijem stvaranju je Telltale Games imao nemalu ulogu. Ustvari, Telltale je imao prilično dugu i ključnu ulogu u ovom žarnu.

Naravno, poklonicima žanra pustolovnih igara, Telltale Games je bio ranije poznat po, između ostalog, Sam & Max igrama, u kojima pratili istrage neobičnog detektivskog para koji je posudio svoje ime nizu point & click avantura. Ovaj serijal, i Telltale vuku još dublje korijene, budući da su igra i razvojni studio plod ere kada su point & click avanture vladale svijetom igara ili barem svijetom igara na tada još uvijek mladoj platformi personalnog računara.

Pri kraju osamdesetih i početkom devedesetih godina 20. vijeka, nakon proliferacije klonova IBM-ovog izvornog „personalnog računara“, već tada poznatog jednostavno kao „IBM PC“ i konačno samo kao „PC“, na tržištu su se počele pojavljivati pustolovne igre sa tekstualnim interfejsom. Igrač bi se susretao sa tekstualnim opisima prepreka, zamki i zagonetki, koje bi morao riješiti ili zaobići kucanjem komandi. Poslije nekog vremena, kada su se hardverske mogućnosti povećale, ove tekstualne avanture su počele dobijati i vizuelni element, a interfejs se uskoro prilagodio istom dodavanjem kursora kojim bi se igrač služio za interakciju sa svijetom igre. 

Tako je rođena klasična point & click avantura, a Telltale Games je bio pri samom začetku tog žanra, doduše još uvijek ne u obliku kakvog mi poznajemo. LucasArts je bio na pročelju ove revolucije koja će obilježiti rane devedesete u gamingu na PC- ju. Pod okriljem LucasArts su radila neka od prepoznatljivih imena u svijetu igara, uključujući Davida Grossmana i Tim Schafera, od kojih je potonji danas poznat kao šef Double Fine Productions i autor Brütal Legenda, Broken Agea i Psychonautsa. 

Kada je LucasArts odlučio napustiti sferu point & click i narativnih igara, mnogi zaposlenici su odlučili potražiti svoju sreću drugdje, osnivajući vlastite razvojne timove. Schafer je osnovao Double Fine Productions, a njegove nekadašnje kolege Dan Connors, Troy Molander i Kevin Burner su osnovale Telltale, zadobivši par godina kasnije prava na Sam & Max, čiji je povratak na desktopove širom svijeta u 3D ruhu bio i početni uspjeh Telltalea u prvoj deceniji 2000-tih.

Vjetar sudbine je bio nešto naklonjeniji Schaferu i Double Fineu, koji su, za razliku od Telltale Gamesa, odlučili proširiti mehaničku paletu svojih igara, što se naročito očituje sa Brütal Legend i Psychonauts, igrama obdarenim elementima akcije i platforminga. Doduše, častan izuzetak ovom trendu svakako jeste Broken Age, što predstavlja Schaferov povratak u klasičnu point & click avanturu, svoj matični žanr.

S druge strane, Telltale Games se u razvoju svojih igara okretao sve više prema interakciji sa likovima i dijalogu u svojim igrama, te sve manje gameplay mehanikama koje iziskuju viši stepen aktivnosti i reaktivnosti od igrača. Čak štaviše, česta kritika potonjih igara iz radionice Telltalea je bila da se gameplay svodi na navigaciju dijaloških stabala te povremeni quick time event. Potom, da Telltale ustvari ponovo pakuje istu igru – The Walking Dead – u novo ruho i prodaje ju pod novim imenom. Na tom tragu, teško možemo prijeći preko slavne poruke „ovaj lik će zapamtiti vašu odluku“, koja najavljuje neku veliku razliku u raspletu priče, samo da bismo već u sljedećoj epizodi nastavili radnju bez osjetne razlike u izboru iz prošle.

Očekujemo Psychonauts 2 nekada tokom 2021, što bi moglo značiti da bismo mogli igrati novu igru iz radionice Tima Schafera već ove godine. Šanse da bismo mogli uskoro igrati novu Telltale igru, pak, znatno su manje. Naime, novi vlasnici su kupili IP-ove Telltalea, pa i samo ime kompanije, ali stvari trenutno stoje samo na tome. Novi Telltale na svom rasporedu ima samo The Wolf Among Us 2, doduše bez najavljenog datuma izlaska.

Iz ovog gledišta, čini se da je Double Fine Productions prošao uspješnije, ili barem bio dugovječniji kao nasljednik starog LucasArts od Telltale Gamesa. No, point & click avanture su odavno prešle u sferu nezavisnih igara, koje su nastavili razvijati žanr, postavljati nove zagonetke i pričati nove priče, tako da su oba nekadašnja predvodnika danas prije nadahnuće nego pokretačka snaga ovog žanra. 

Nino Romić

11.1.2021.