Početna Vijesti Najave Zanimljivosti Connect Arena Vlogovi Kolumne Intervjui Recenzije Kontakt O Nama
Battlefield  2042: Velika očekivanja za novu eru Battlefield  franšize

Battlefield 2042: Velika očekivanja za novu eru Battlefield franšize


Prošle sedmice smo svjedočili pomami koju je uzrokovao najavni trailer za najnoviji unos u Battlefield franšizi. DiCE je sa svega par minuta pažljivo odabranih isječaka i minimalističkom muzičkom špicom zagolicao nepca poklonika BF igara, ali igrača u svim slojevima i kutcima svijeta gaminga. Ukratko, Battlefield 2042 je jasno i glasno istupio na svjetlo dana i na vidilo cijele igraće industrije.

Par dana kasnije, tačnije 13. juna, DiCE i EA su također predstavili i još jedan dodatni trailer, ovaj put fokusiran na podrobnije prikazivanje gameplaya Battlefield 2042. Gameplay trailer je u mnogočemu potvrdio očekivanja postavljena sa najavnim trailerom. Ukoliko je potvrda prejaka riječ za neke, budući da je riječ ponovo – uprkos oznaci da je materijal snimljen "uživo u meču sa 128 igrača –  o pažljivo odabranom nizu isječaka, koji je prošao bez sumnje kroz iscrpan proces "vetovanja" od strane DiCE-a, onda možemo reći da su očekivanja unaprijeđena u odnosu na ranije postavljena.

Neke stvari, ma kako očite, treba ipak podcrtati. 

DiCE je u traileru nekoliko puta koristio neku permutaciju epiteta "nove ere", govoreći da je Battlefield 2042 novi početak, novi miljokaz za franšizu. Ovo se fino poklapa sa glasinama koje su kružile u vezi tada još naslovljenog Battlefield 6, u kojima je igra figurirala kao reboot franšize. Istina se materijalizirala u nešto što nije tako daleko od toga.

Battlefield 2042 izgleda kao bitan skok naprijed za BF serijal, koji je proveo zadnjih pet godina u čudnom položaju. Battlefield 1 je bio veliki uspjeh za serijal, pa i DiCE, no Battlefield V nije uspio ispuniti gajena očekivanja. U najboljem slučaju BF unos iz 2018. je bio korak ustranu, a u najgorem korak unazad za serijal. Igra je doživjela osipanje baze igrača i pad u apatiju od strane veterana franšize koji su se vratili, ili nikada nisu napustili Battlefield 4.

Ustvari, Battlefield 4, unos u  serijal iz sada već vremenski podaleke 2013., baca dugu sjenu na svoje nasljednike, uključujući i na Battlefield 2042, čiji je marketing bez sumnje usmjeren na privlačenje pažnje igrača koji su i dan-danas privrženi Battlefield 4. Uzbuđenje je tu, u to nema sumnje, ali zbog ne baš tako blistavog rezultata Battlefield V, uzbuđenje je donekle ublaženo u rastvoru sa opreznošću. 

Nepoznanice koje još uvijek postoje vežu se uz stabilnost igre pri lansiranju, što je kronična boljka BF serijala, a potom – i možda daleko važnije – podrškom za igru poslije lansiranja.

DiCE i EA nisu odustali od modela "igre kao usluge", odnosno live-service načina podrške za igru. Dobili smo neke sitne detalje vezane za dodatni sadržaj koji će igra dobiti poslije lasniranja, no isti su prilično šturi, i to ne nenamjerno. Battlefield 2042 će možda patiti od buggova i slabe stabilnosti na lansiranju. To nije pohvalno, ali nije ni neoprostivo što se tiče igrača. Sudbinu igre će odrediti način rukovanja koji će DiCE primijeniti u mjesecima i godinama, nadamo se, poslije lansiranja.

Battlefield 3 i Battlefield 4 su imali užasne prve dane, Battlefield 4 naročito, no nakon mukotrpnih prvih nekoliko mjeseci, igra je postala stabilna. Nakon još par mjeseci, s dolaskom prvih DLC paketa, ponuda igre se proširila, a gameplay je postao zanimljiviji. Do kraja svog aktivnog post-launch razvojnog perioda u decembru 2015. Battlefield 4 se preobrazio kao igraće iskustvo, a igra je u tom obliku ostala aktivna i do danas.

S time na umu, dolazimo do zaključka da uspješnost Battlefield 2042 neće biti vezana za broj prodanih jedinica u prvih par dana od lansiranja, niti od metrike relevantnih pretraga na društvenim mrežama, već u stvaranju predane i aktivne baze igrača.

U našem prošlom osvrtu na BF igre, dok smo još uvijek čekali prve informacije o tada još uvijek naslovljenom Battlefield 6, napomenuli smo da DiCE sa novom igrom neće imati  popravni ispit. Marketinški gafovi u stranu, glavni "grijeh" Battlefield V jeste bila nemogućnost DiCE da stvori igraće iskustvo koje su BF fanovi očekivali, i očekuju trenutno za BF 2042. 

Ispitni rok je zacrtan za 22. oktobar 2021. Rezultate samog ispita ćemo ispitivati i ocjenjivati u godinama što slijede, no očekivanja su bez sumnje velika.

Nino Romić

14. 6. 2021.