Početna Vijesti Najave Zanimljivosti Connect Arena Vlogovi Kolumne Intervjui Recenzije Kontakt O Nama
Firma Nvidia službeno najavila novu GeForce RTX 4090 grafičku kartu

Firma Nvidia službeno najavila novu GeForce RTX 4090 grafičku kartu


Nova GeForce RTX 4090 grafička karta donosit će ogroman skok u preformansama i grafici koju bude pokretala zahvaljujući AI-powered graphics, koji će biti još fluidniji te samim tim i softwerski ubojiti.

Pomenutu RTX 4090 grafičku kartu pokreće NVIDIA Ada Lovelace arhitektura koja dolazi sa 24 GB G6X memorije kako bi pružila vrhunsko iskustvo kako za igrače tako i za kreatore. 

Pored gornje navedene informacija GeForce RTX 4080 također dolazi u dvije varijante — 16 GB i 12 GB — tako da kreatori mogu odabrati optimalni memorijski kapacitet na osnovu potreba svojih projekata. RTX GeForce 4080 16GB je do 1,5x brži od RTX 3080 Ti.

Pored svih pogodnosti za kreatore 3D-a, Nvidia je implementirala magične RTX i AI alate za modere igara — kreatore zajednice PC igara — sa Omniverse aplikacijom RTX Remix, koja se koristila za UKLJUČIVANJE RTX-a u gaming naslovu Portalu sa RTX dodatcima.

Video uređivači i livestreameri također dobivaju ogroman napredak. Novi dvostruki enkoderi skraćuju vrijeme izvoza videa skoro duplo brže nego ranije. Livestreameri dobijaju prednosti kodiranja sa NVIDIA Encoderom osme generacije, uključujući podršku za AV1 kodiranje.