Početna Vijesti Najave Zanimljivosti Connect Arena Vlogovi Kolumne Intervjui Recenzije Kontakt O Nama
Game Development u Bosni i Hercegovini: Intervju sa Harisom Mujkićem

Game Development u Bosni i Hercegovini: Intervju sa Harisom Mujkićem


Izvor: harisgamestudio

Stvaranje igara u Evropi, Sjedinjenim Američkim Država i ostalim predjelima razvijenog svijeta je odavno napustilo sferu opskurne zanimacije, ili neobičnog hobija – da ne upotrebimo neke druge, često nepohvalne opise – te iskoračilo u žižu svijeta informatike, kao jedan od temelja na kojem cijela industrija počiva. Avaj, isto se ne može reći i za prilike u Bosni i Hercegovini.

U BiH, osobe koje se bave razvijanjem igara se moraju oslanjati na strane partnere, ili na vlastite resurse, dovitljivost i istrajnost. Danas ćemo na stranama GameGround.ba imati jedinstvenu priliku da porazgovaramo sa jednim pojedincem sa baš takvim odlikama.

Haris Mujkić ne živi san jednog game developera –  on ga ostvaruje, marljivo radeći na svojoj igri, ALT BOSNIA. Riječ je o TBS, odnosno poteznoj strategiji sa naglaskom na taktičnom gameplayu, u kojoj tim specijalnih operativaca osigurava mir i kakvo-takvo blagostanje u Bosni i Hercegovini u (bliskoj) budućnosti. Pored ovog vida igre, Haris također intimira da će priča snažno figurirati u igri.

Haris naporno radi na ALT BOSNIA i njenoj priči  već nekoliko godina. Igra je prošla kroz nekoliko stadija razvoja, postepeno se obrazovajući u opis koji smo ponudili, a Haris je publicirao gotovo sve korake u stvaranju igre, davajući nam u svom razvojnom dnevniku rijedak i izravan pogled na izazove sa kojima se developeri susreću radeći na igrama.

Za nekoliko pitanja iz naše redakcije, Haris Mujkić je u recima što  slijede odvojio dragocjeno vrijeme i ponudio odgovore, ali i jednu ekskluzivnu najavu:

Kako i kada ste se započeli zanimati za razvijanje igara? Recite nam nešto o vašim prvim koracima kao developer.

Susret sa igrama GTA San Andreas i Dragon Quest VIII u 2006-toj godini je najvažnija tačka od koje mogu reći da se zanimam za razvoj igara. GTA San Andreas me očarao ogromnim svijetom u kojem sam mogao ići gdje želim. S druge strane Dragon Quest VIII zbog grafičkog stila i prezentacije. Godinu poslije pronalazim alate za modifikovanje GTA igara i na zahtjev prijatelja mijenjam automobile u igri za modele koje su oni željeli. Da, to je uključivalo i model Golfa 2. 

Prije Vašeg trenutnog projekta, ALT BOSNIA, jeste li radili na drugim igrama? Recite nam nešto o njima.

Blue Box: The Last Spray iz 2011-te godine je moja prva komercijalna igra. Bio je to jednostavni 2D platformer koji je predstavljao ujedno i moj prvi susret sa skriptnim jezikom, ozbiljnijim pristupom razvoju igara i vrijednim lekcijama iz marketinga. Poslije toga sam radio i na nekoliko manjih igara za Android, Windows Phone uređaje, učestvovao na nekoliko takmičenja i naučio mnogo. 

Kako i kada ste započeli rad na ALT BOSNIA?

ALT BOSNIA je svoj život započela još 2015-te godine ali u znatno drugačijem obliku od današnjeg, toliko da danas igra sa onom iz 2015-te dijeli samo nekoliko linija koda i neke nazive lokacija. Prije igre ALT BOSNIA uvijek sam težio da ono što pravim bude zanimljivo većini igrača i da je u nekoj mainstream dimenziji. To je bila moja definicija igre, komad softvera koji ima zadatak da ispuni očekivanja kupaca. 

ALT BOSNIA je sušta suprotnost. To je igra koju pravim za sebe. Jednostavna refleksija svega što volim u igrama ali i refleksija onoga što bih volio vidjeti a još uvijek nije tu. Taj pogled na igru se očituje od same grafike, scenarija pa do načina na koji igru promovišem. Ukoliko bude publike koja u njoj vidi nešto zanimljivo, super. U bilo kojem slučaju, igru razvijam u potpunosti onako kako želim.

Igra je u ranijoj fazi razvoja izgledala drugačije nego najskoriji preview koji je dostupan, a također je nosila i drugačije ime. Kako se desio preokret u projektu?

U početku razvoja igra je nosila ime SILENT VOID. To je trebao biti spin-off igre Blue Box: The Last Spray iz 2011-te godine. Protagonista Blue Box bi dobio novu šansu za obračun protiv vječnog neprijatelja Evil Boxa, ali ovaj put u okviru 2D tower defense žanra. Igra je također bila i moj način upoznavanja sa mobilnim tržištom. Mnogo vremena u toku razvoja te igre sam potrošio na level editor koji je trebao biti online gdje bi igrači međusobno mogli preuzimati levele i davati ocjene. Ali u međuvremenu dok sam radio na igri, u meni se javljaju nova zanimanja, nove priče koje bih želio unijeti u svoje igre te nova filozofija razvoja igara o kojoj sam govorio. Tower defense i 2D više jednostavno nisu bili dovoljni i ja sam prerastao taj period.

Kakvo je stanje projekta danas, budući da najavljujete demo verziju za predstojeću godinu?

Demo verzija je za sada samo interna jer igra još uvijek treba mnogo rada. Ali je jako važan korak kojeg ću koristiti kako bih poredio napredak i imao potvrdu da negdje idem sa igrom. Ono što nisam nigdje drugo objavio a pomenut ću ovdje --- krajnji cilj je da igra bude gotova u ovoj godini ali ukoliko se to ne desi, imam jaku želju da igračima barem ponudim demo verziju. 

Vizije se mijenjaju dok projekt sazrijeva, naravno, ali jeste li zadovoljni sa ALT BOSNIA u njenom trenutnom stanju?

ALT BOSNIA je prvi projekat za kojeg sam napisao scenarij, čija prva verzija je završena još u augustu 2018-te godine. Scenarij sam napisao služeći se pravilima filma i sadrži negdje oko 120 stranica, što je trajanje jednog filma od dva sata. Sve najvažnije tačke iz same priče i vizije se nisu mijenjale još od tada. Dakle, znam šta je ALT BOSNIA i šta želim reći sa igrom. Sada preostaje samo rad na realizaciji sa papira u 3D. 

Jedini faktor koji je drastično promijenjen u 2020-toj godini je elemenat gameplaya koji daje mnogo ali je produžio razvoj zbog čega igra još uvijek nije gotova. O elementu ne mogu govoriti jer je veliki spoiler za priču i gameplay. 

Trenutno, što se samih sistema u igri tiče, svi osnovni sistemi su tu; ostaje još nekoliko sporednih ali većih da se implementira. Međutim programiranje i nije toliko vremenski zahtjevan dio --- produkcija 3D modela, crtanje tekstura ali posebno animacija cutscena traži najviše. Nije ni tu kraj, jedna 3D mapa ne radi jednako na PC platformi i na PS Vita konzoli tako da sve to mora biti optimizirano. PS Vita jeste odličan uređaj ali sadrži hardver iz 2012-te godine te se mnogo vremena mora provesti razmišljajući kako će određeni elemenat raditi na toj konzoli. Srećom, ukoliko se poštuju određena pravila optimizacije, PS Vita bez problema može prikazati jednak broj geometrije poput PS3 konzole. 

Recite nam nešto o Vašem izboru platforme, tačnije o odluci da igru razvijate za PlayStation Vitu.

Zadnjih nekoliko godina mnogo sam igrao na PSP i Nintendo DS konzolama. Iznenadio sam se koliko kvalitetnih igara ima na ovim konzolama i od tada koncept igara koje možemo nositi u džepu mi se mnogo svidio. Ovdje ne mislim na mobilne, smartphone igre koje su pretežno mašine za printanje i grabljenje novca. U tom periodu moje zaljubljenosti u PSP i Nintendo DS, Sony se mnogo više otvorio ka indie developerima, te sam uz malo sreće uspio dobiti status PlayStation partnera a na kraju i PS Vita DevKit. Tu je još i činjenica da Nintendo DS i PSP/PS Vita kupuju igrači poput mene, koji uživaju u taktičkim i JRPG igrama za ponijeti.  Mislim da je PS Vita idealna platforma za ALT BOSNIA.  

Pored rada na igrama, Vi ste također i umjetnik, zar ne? Je li Vas na pravac umjetnika izvela potreba ili želja?

Umjetnost a posebno digitalno slikarstvo je moja opsesija slična razvoju igara. Iako obično razdvajam to dvoje, u suštini je riječ o jednom porivu i osjećaju. Imam nešto u sebi, nekakvu ideju i misao i jedina sudbina takvih misli je izlazak vani. Svi oni koji se bave bilo čime kreativnim znaju o čemu govorim. Takav osjećaj nije dovoljno ugasiti trčanjem, ispijanjem kafe ili odlaskom u kino. Mora se pretočiti u nešto opipljivo. 

U zadnje vrijeme bavljenje umjetnošću mi pomaže i u samom finansiranju igre. 

Igra također stiže i na PC?

Igra će stići i na PC ali tek nakon što PS Vita verzija bude izdata u stabilnom i igrivom stanju. Verzije za PC, PS4 i Nintendo Switch će dobiti malo bogatije scene kada je riječ o geometriji ali i kvalitetnije efekte i teksture veće rezolucije.

Konačno, imate li neki savjet ili preporuku za mlade developere koji tek razmišljaju o svom prvom projektu?

Savjete oko programiranja, dizajna i sličnog, neću davati jer je to nužno znanje koje dolazi s vremenom i najbolje se usvoji kroz iskustvo i praksu. Ali jednu činjenicu koju moram pomenuti i koja je važna od samog početka je PLANIRANJE. Plan je sve. Kada kažem planiranje, mislim na pisanje, crtanje skica i koncepata. Ne mogu izbrojati koliko sam vremena izgubio u početku hodajući u mjestu jer nisam ispred sebe imao konkretan plan šta želim napraviti od projekta. Ne mora to biti detaljan niti estetski lijep plan, važno je samo imati bilo kakav plan. U srednjoj, Gazi Husrev-begova medresa, dobro se sjećam kada je uvaženi profesor Mirzet Hamzić objašnjavao važnost plana i planiranja ali tada nisam obraćao pažnju. Profesor je upravu. Plan je sve. 

S time smo priveli naš razgovor sa Harisom kraju, no napredak rada na Alt Bosnia i druge pojedinosti vezane za ovu igru i Harisove druge projekte, ali i njegova mišljenja o igrama i razvoju možete pratiti na Twitteru: mujkicharis

Nino Romić

29.1.2021