Početna Vijesti Najave Zanimljivosti Connect Arena Vlogovi Kolumne Intervjui Recenzije Kontakt O Nama
GG podrum: FIFA 13 RECENZIJA

GG podrum: FIFA 13 RECENZIJA


EA nas je počastio odličnom simulacijom fudbala, te nam po ko zna koji put dokazao ko je vladar na terenu.

UVOD

Novi stari vladar je ponovo sa nama, ovaj put ozbiljni, konkretniji, pouzdaniji, primarni, spremniji nego ikada. Naravno govorimo o FIFI 13, igri koja ruši sve rekorde, kako među igračima, tako i financijiski. EA-ov primarni cilj je takav da sve što rade, rade da igra bude realnija, dinamičnija, općenito da pomjere sopstvene granice svoga aduta.  Milioni igrača je prezadovoljno ovogodišnjom FIFA-om 13, struka daje pozitivne kritike, te naslov hvali sa svih strana, kako u njenoj prezentaciji, tako i njen gameplay koji je izvanredan. Developeri EA-a su prezadovljni prodajom. Sama činjenica da je u samo 5 dana igra bila prodana u skoro 5 miliona primjeraka, te tako takva već oborila historijiski rekord najprodavanije  sportske simulacije ikada. To nam automatski daje zapravo da Andrew Wilson predsjednik firme bude iznimno sretan.

PREZENTACIJA

Prezentacija je dosta drugačija u odnosu na prošlogodišnja izdanja, developer je ovaj put nešto više posvetio pažnju online modu, te ćete primjetiti kako u skoro svakoj opciji u meni-u imate po jedan online mod, koji je vezan za neku od podkategorija u kategorijama meni-a. Nadam se da vas prethodnom rečenicom nismo zabunili. Riječ je o politici proširivanja opcija pomoću online komponenti, na način da se igrači ujedine te zajedno iz bilo kojeg dijela svijeta zaigraju turnire sa omiljenim klubovima i njihovim igračima.

EAS FC - MACH DAY, GAME OF THE WEEK, VIEW FORM

Jedna od prvih novina u samoj prezentaciji igre je opcija GAME OF THE WEEK,  gdje komentator navodi 4 najzanimljivije utakmice iz prethodnog kola, na način da govori o najzanimljivijim detaljima sa tih najefikasnijih utakmica, te će naravno  u nekoliko rečenica reći i strijelce tih pogodaka. Npr. ukoliko ste konekotvani na Live, ili PSN, komentator će svake sedmice obavještavati o tim utakmicama. Sve ovo funkcioniše na jednostavan način,  tako što će developeri EA-a preko SKY sporta dobivati određene informacije te ih postavljati na online EA-ov  server i ubaciti u komentatorski riječnik, koji sada neće biti ograničen, nego će se njegov riječnik popunjavati kroz sedmična izvještaja sa najzanimljivjih utakmica u realnom vremenu.

Što se tiče offline moda, ni tu FIFA ne zaostaje sa zanimljivim činjenicama u fudbalskoj historiji. Ukoliko uzmete  Man. City, komentator će čak i objašnjavati kako je City na dramatičan način u zadnjem kolu Engleske premier lige, preokrenuo rezultat u fenomenalnoj pobjedi protiv QPR-a u svoju korsit, u samo minut prije kraja utakmice, te da je jedan od glavnih heroja bio najbolji napadač plavaca Sergio Aguero koji je u 93 min. zapečatio sudbinu Ferugusonovih đavola, te su tako ostali uskraćeni za titulu. Primjera ima zaista mnogo, uzet ćemo i primjer Bayern Munchena, gdje komentator takođe objašnjava kako je Chelsea praktički oteo titulu Bavarcima pred njihovim navijačima, te zahvaljujući Didier Drogbi koji je to veče bio zasita sjajan, priredio veliko slavlje svojim navijačima i stručnom štabu, te tako Chelsea-u osigurao prvu titulu prvaka u historiji ovoga kluba.

Druga opcija u EAS FC je VIEW FORM. U ovom modu EA prati formu igrača u  cijelome svijetu, te na taj način vašim igračima u igri stavlja slabije ili bolje ocjene u zavisnosti od pružanja njihovih partija, kako za svoje klubove tako i za reprezentacije.

Treća opcija nazvana je ULTIMATE TEAM, gdje ćete kroz online mod sastavljati ekipu, trgovati igračima, te tako sastaviti idealan ULTIMATE TEAM, sa kojim ćete se takmičiti protiv ostalih igrača kroz Online mod servis, koji će podržavati i opciju Play a Friend’s Squad, gdje ćete sa svojim ULTIMATE TEAMOM igrati protiv prijateljovog ULTIMATE TEAMA.

Ono što je inovativno za ovaj mod je to da ćete formu igrača pratiti pomoću Footbal Club Cataloga koji će vam olakšati posao te imati u vidu detaljan pregled pojedinih igrača.  Ukoliko timu fali kreativnosti u veznoj liniji ili napadu, pomoću metodoloških analiza možete zamjeniti vaše igrače za druge, koji će se bolje uklopiti u vašu filozofiju igre. To ne znači da igrač mora imati bolje ocjene, naprotiv igrač može imati i lošije ocjene a da kvalitetno parira fudbalskim velikanima, te vašem timu pružiti bolju perspektivu, a ono što na vama ostaje su slatke muke koga od igrača ubaciti u igru.

SEASON

Što se SEASON FIFA 13 tiče, ovaj put se EA potrudio da pomoći CREATION CENTRA omogući igračima da putem raznih download sadržaja proširi broj liga, te na taj način omogući  još veći izbor timova u igri.

SKILL GAMES

U SKILL GAMES modu, učit će te razne tehnike i vještine koje će te kasnije primjenjivati na terenu. Opcija ima raznoraznih, izdvojit ćemo samo nekoliko njih a to su : GROUND PASS, LOB PASS, PENALTIES, DRIBBLING SHOOTING, kao i mnoge druge opcije koje će vam olakšati igranje, te biti ravnopravni suparnici u offline & online modu.

FIFA 13 STORE

STORE MODE vam prezentuje raznorazne sadržaje za igru od kojih izdvajamo kupovinu driblinga, mnoštvo drugih skilova za igrače, kupovinu dresova, kopački, lopti, frizura, stadiona itd.

PRO CLUB SEASON

Ovo je ona od opcija koja i možda pomjera granice  igre ka naprijed. Riječ je o opciji koja pruža specijalni mod za igrače da igraju 11 VS 11 u jednom meču. Sigurni smo kako ovaj vid adrenalina može doživjeti samo FIFA 13, koja ostaje prva i zasad jedina igra koja podržava opciju  PRO CLUB SEASON,  11 VS 11 igrača. Još ako dodamo činjenicu da ćete ove godine moći igrati online turnire sa vašom ekipom od 11 igrača, te tako iskusiti pravi gaming i možda osvojiti prvi trofej, onda je to ono što smo možda i čekali sve ove godine.

GAMEPLAY

Ono na šta su najviše developeri posvetili pažnju tokom cijele godine, bila je sama nepredvidljivost igre tj. UNPREDICTABILITY GAMEPLAY. To funkcioniše u samoj situaciji na terenu. Ako se utakmica razvija tokom kakvim vi želite, velike su pretpostavke da će te tu utakmicu dobiti. Međutim ako se desi nepovoljan rezultat, to automatski stvara pritisak u odbrani, lošije primanje lopte kod pojedinih igrača, zahvaljujući novom sustavu FIRST TOUCH CONTROL, ukoliko ganjate povoljan rezultat, slijede vam opasni kontra napadi koji će protivnk iskoristiti ukoliko se previše otvorite, jer sada umjetna inteligencija neće biti bazirana samo na igrača sa loptom, nego će svi biti priključeni kohezivnim timskim akcijama. što gameplayu daje efikasnost, te i samoj ekipi dodatni plus na terenu.

Što se same odbrane tiče, TACTICAL DEFENDING će biti poboljšaniji, te će sami igrači na terenu raditi zaista ono što im se kaže. Ukoliko naredite igraču da markira pojedinog napadača, on će to uraditi na način da ga konstanto prati te uvijek praviti ofsajd zamku, kako bi lakše obezbjedio loptu svojoj ekipi ukoliko se radi o timu koji igra igru kratkih pasova od noge do noge, nešto poput Barcelone. Što se tiče sistema driblanja, i tu je EA uradio znatne pomake. SKILL GAMES MODE je novo iskustvo driblanja, bazirano na  mehanici driblanja iz FIFE STREET 4, kojem je cilj da vas što brže, lakše, bezbolnije upozna sa najnovijim kontrolnim tehnikama dribbling sistema.

Ostale su nam još dvije novine vezane uz sam gameplay igre. To su ATTACKING INTELLIGENCE & FREE KICK.

ATTACKING INTELLIGENCE je baziran za napadače u samoj igri. Akcije će biti tečnije, igrači će biti inteligentniji, te će sami predvidjeti situaciju, kada i na koji način se treba otkriti u zavisnosti od situacije. Zahvaljujući AI sistemu, kontra napadi neće biti repetitivni te će algoritmi umjetne inteligencije biti znatno fluidni. I ostaje nam zadnja opcija što se tiče većih novina, to je FREE KICK defending and attacking mod, gdje ćete zahvaljujući taktičkim varijantama upravljati živim zidom, te ga čak pomjerati u stranu kako ne bi primili gol iz golmanovog ugla.

Što se izvođenja slobodnih udarca tiče, animacije su unaprijeđene na način da imate više mogućnosti u ovom modu. Možete odmah šutirati loptu, možete trzati drugim igračem, dodavati petom, pa čak i preskočiti loptu, te omogućiti da je treći igrač udari. Opcija je mnogo na vama ostaje koliko će te biti kreativni i efikasni.

KRAJ

FIFA 13 se pokazala ozbiljnom igrom, te dokazala kako trenutno nema boljeg u ovom žanru. Mi dajemo pobjednički pehar EA-u koji se potrudio svim silama te poslužio svim sredstvima, kako novom  tehnologjiom,  svojim zanjem, tako i marketinčki da nam prezentuje jednu zaista vrhunsku simulaciju nogometa, koju ćemo sa zadovoljstvom svi igrati do kraja slijeće godine. Što se PES-a 13 tiče, ostaje nada da će nam i oni u budućim serijalima pružiti igraće iskustvo kakvo trenutno pruža FIFA 13. PES je dobar i raduje nas činjenica da ima novina, ali po svemu sudeći njihov put je dug da se sustigne FIFA 13, na kraju krajeva i sami ljudi iz KONAMIJA su izjavili kako  FIFA 13, gazi sve pred sobom, i da je to najveća sportska igra svih vremena.

Mi vas sve lijepo pozdravljamo do sljedeće recenzije, a do tada uživajte u dobrim vibracijama  soundtracka FIFE 13 CUT IT OUT, pjevačice KITTEN koja je i jedna od zaštitnih znakova ove sportske simulacije