Početna Vijesti Najave Zanimljivosti Connect Arena Vlogovi Kolumne Intervjui Recenzije Kontakt O Nama
GG podrum:  Priča o tri glavna junaka koji će vam zasigurno prirasti srcu !

GG podrum: Priča o tri glavna junaka koji će vam zasigurno prirasti srcu !


Sjedeći u kancelariji i razmišljajući kako početi pisati recenziju, iz razloga jer sam ovih dana bio letargičan i totalno neinspirativan. Došao sam na ideju da odem u prirodu, ponesem laptop, i uz lagane instrumentale Jean Michael Jarre, uz prelijep zalazak sunca s pogledom na moj grad Sarajevo, odlučim pisati recenziju za igru koja je oborila sve rekorde prodaje, nadmašila sve budžete svih igara koje su izašle, te i onih koje će izaći u bliskoj budućnosti. Jednostavno rečeno, igra koja pomjera granice gaming kulture u svakom smislu te riječi. Sjedeći tako na jednoj od livada u blizini Trebevića na nekoliko hiljada metara nadmorske visine, s pogledom iz ptičije perspektive je uz taj famozni zalazak sunca pukao predivan pogled u nedogled na Sarajevo, koji ovih dana u oktobru mjesecu zahvaljujući miholjskom ljetu izgleda baš poput Los Santosa, svjež, lijep, glamurozan, te inspirativan za raznorazne kreativne ideje. Grad u kojem su svi dobrodošli, grad koji baš poput Los Santosa, ima multifunkcionalnu kulturalnost, bilo da se radi o vjeri, naciji, rasi, ljudskih širokih ili uskih svjetonadzora. Grad koji na prvi pogled puno obećava, ali s druge strane morate se dobro potruditi da bi ste dospijeli do svoga cilja, jer u Sarajevu kao i u Los Santosu, svaka greška se skupo plaća, naročito ona fatalna.

Tri havera ljuta ( Franclin , Michael, Travor )

Grand Thef Auto je oduvijek važio za igru koja se pored odlične urađene gameplay mehanike, kao primarni cilj fokusirala i na pravljenje poprilično velikih mapa koje su uvijek bile ispunjene raznoraznim sadržajima, dodatnim podmisijama koje možete igrati mimo ili poslije single player kampanje. Franclin, Michael, i Travor imaju mimo zajedničkog prijateljstva i svoje privatne živote, tj. svoje privatne hobije, sadržaje koje svakodnevno upražnavaju, a isključivo je to izraženo kada se prebacujete s jednog protagoniste na drugoga. Franclin često izvodi psa u šetnju, izlazi sa svojim crnačkim getom u kojem ne vidi nikakvu prepspektivu, Michael voli golf, igranje tenisa, skupocjena auta, dok je Travor čovjek sklon nevoljama i ulazi u raznorazne probleme, čovjek koji se ne boji nikakvih situacija i koji je spreman na sve. Njega često možete vidjeti u bordelima sa prostitutkama, i uživanju mučenja ljudi.

Franclin Clinton

Mladi Franclin Clinton je sitni geto kriminalac, koji se želeći dokopati veće svote novca, ulazi u raznorazne kriminalne šeme kako bi pobjegao od još gore svakodnevnice koje ga okružuje. Počevši od svoje tetke Denise s kojom živi i koja ga sputava u svakom mogućem pogledu, te mu ne može pomoći da se izdigne i krene ka jednom kvalitetnijem životu. Franclin tako bježeći od letargije koja ga sputava, ulazi u geto svijet crnačkih kvartova, družeći se sa raznoraznim psiho-socijalnim slučajevima, gdje se zajedno sa njima uvaljuje u nevolje koje ga previše eksponiraju, njegov cilj je biti kriminalac sive eminencije, dužeg daha. Njegove vrline su krađa automobila, dobra vožnja za volanom, te i prije nego ga sudbina spoji sa Michaelom de Santosom, pored svoje geto bande, radi za Simeona Yetariana, čovjeka koji posjeduje lanac trgovine luksuznih automobila.

Michael de Santos

Bivši zatvorenik koji je u prošlom životu imao poprilično debel dosje zbog krijumčarenja droge, pljačke banaka te raznoraznih drugih kriminalnih radnji. U mladim danima upoznaje Trevor Philipsa, te zajedno sa njim pljačka banku u okolini Los Santosa. Nakon bježanja od policijskih organa, te policijiske zasjede, Travor uspije pobjeći, a Michael biva zarobljen u grotlu policijskih službenika, te uz pomoć korumpiranog agenta FIB-e Dave Nortona, uspije lažirati svoju smrt, kako ga ne bi proganjali državni organi, te kako bi se samim tim i posvetio svojoj porodici, suprugom Amandom, koja je bila prostitutka po zanimanju prije nego se udala za Michaela, sa kojim se konstantno svađa, kao i sa svojom djecom Jimmyom i Tracety, koji ga izluđuju, sin iz razloga što je svoj život pretvorio u letargiju, te je konstantno u svojoj sobi i ne izlazi iz nje, te kćerka koja je u vječitoj svađi sa bratom, te uvaljuje Michaela u probleme, te samim tim vlada jedna nefunkcionalna zajednica u kojoj se mora nešto mijenjati. Zbog porodičnih problema, te tragova prošlosti kojeg ga progone, Michael  se odluči na odlaženje na seanse kod skupocjenog psihijatra kako bi mu pomogao da pronađe sebe i svoj brak dovede u red.

Trevor Philips

Jedan od zanimljivijih ako ne i najzanimljiviji likova u svim GTA serijalima do sad, je zasigurno Trevor Philips. Kanađanin rodom, odrastao je uz psihički nasilnog oca koji je zlostavljao njegovu majku, gdje je Travor zbog odgoja najviše ispaštao, te ostao psihički i mentalno osakaćen, te i samim tim kroz odrastanje postao nasilno temperamentan, te je kao dječak u srednjoj školi pretukao nastavnika. Kao odrasli muškarac, Trevor ne posjeduje nikakvu emocionalnu inteligenciju, ima vrlo nizak stupanj empatije, pati od kanibalizma, nekrofilije, te je sklon incestu, nasilju nad ženama, jedna umno i psihički poremećena ličnost koja nema pardona ni prema kome.

Prije nego što je upoznao Michaela de Santosa, Travor je bio marinac, gdje je pored svih ovih gore navedenih psihičkih poremećaja koje posjeduje pati i od PTSP sindorma. Za sebe tvrdi da je moralna osoba te će često reći da su svi oko njega licemjerni i da ga to najviše nervira i da zbog toga često ludi. Nakon famozne pljačke u okolici Los Santosa sa svojim prijateljem Michaelom, Travor prokocka sav novac, te živi u kamp kućici u ruralnom području nedaleko od Los Santosa, gdje mu se cijeli život svodi na drogiranje, pijenje alkohola, te žudi za mlađim danima, kada mu je kriminal išao  tako glatko, kao od ruke.

Nakon devet punih godina, Travor saznaje da je Michael živ, te da je lažirao svoju smrt kako bi se posvetio porodici, Travor biva izuzetno bijesan a opet s druge strane i sretan jer mu se desila neka promjena u životu iz razloga što ipak sa Michaelom ima neku prošlost te ga vuče nostalgija za tim vremenima, tako sav zbunjen odluči potražiti Michaela u Los Santosu kako bi izmirili neke račune iz prošlosti.

Svijet u GTA V

Svijet u GTA V naslovu je ogroman, Rockstar Game je našao inspiraciju u Los Angelesu njegovim periferijama, krajolicima, downtownu, kako bi sve te najljepše djelove grada preslikao u svoj Los Santos, koji je prepun prelijepim građevinama, mostovima, pješčanim plažama, saobraćajnom infrastrukturom koja izgleda identično onoj u Južnoj Californiji. Sav koncept mape je sličan onome u GTA : San Andreas naslovu, gdje je mapa igre slično tematski urađena kao ova sadašnja u GTA V u Los Santosu. San Andreas je bio na neki način i pokusni kunić za Los Santos. Rockstarov tim iskustvom iz zadnjeg serijala prošle generacije na PS2 konzoli, bio je siguran da bi igra izgubila na igrivosti da su ubacili tri grada kao što je to bio slučaj na PS2-ci, iz razloga što je mapa Los Santosa konceptualno napravljena da u njoj može stati jedan veći grad, sa ogromnim krajolicima prirode (šuma, planina, rijeka), biciklističkim stazama, trkaćim stazama, pustinjama, i svega onoga bogatog i raznovrsnog što bi trebala imati jedna regija sa glavim gradom tog područija kada prolazite korz nju, bilo da ste u automobilu, motoru ili avionu.

Mapa igre je ispunila sva moguća i nemoguća očekivanja. To se prije svega odnosi na fenomenalne krajolike, koji uz predivan pejzaž prikazuje svu raskoš grada, te još ljepšu pacifičku obalu koja uz zalazak sunca ostavlja autentičan izgled američkih plaža u stvarnom životu. Pored pacifičke obale, tu se nalazi još nekoliko predivnih djelova mape, tj, samog centra grada, predgrađa i krasnih periferija od kojih izdvajamo Vinewood (bogataški kvart sa luksuznim vilama), u kojem će kako budete pelazili igru jedan od naših protagoniste i živjeti. Što se tiče epicentra grada, kao najatraktivinje mjesto za proći automobilom, gdje sve blješti u noći i pršti od fenomenlanih detalja, je sasvim sigurno downtown Los Santosa Del Pero Fwy koji izgleda jako atrkativno. Ruralna područja i periferije ima jako mnogo, te čine čak 2 / 3 mape, što vam daje jednu realnu dimenziju idealne teritorije kako bi trebala jedna pokrajina sa glavnim gradom izgledati. Ako volite istraživati van grada, sasvim sigurno vam je naša preporuka da odete na Mount Chailiad  jednu od najvisočijih destinacija u regiji Los Santos, gdje ćete na  preko 10.000 m nadmorske visine moći izabrati kojim putem sići u tipično američko selo imena Paleto.(da li padobranom, žičarom, ili nekim vozilom ). Ruralnih područja je jako puno s toga vam savjetujemo da odete na nekoliko mjesta od kojih izdvajmo :

 

  1. Raton Canyon – Predivna rijeka smještena u kotlini između stjena, koju spajaju mostovi.
  2. Chiliad Mountain – Vrlo interesantna planina, gdje unutra nje imate isklesanu šemu u kojoj se nalazi tajna lozinka koju morate odgonetnuti
  3. Grand Senora Desert – Prelijepa pustinja u kojoj možete zajedno sa svojim bagijem ili kroserom uživati vozeći se satima.
  4. Davis Quartaz – Kamenolom od kojeg će vam zastati dah, naročito se preporučuje online okršaji u ovom djelu grada.

 

 

Naravno destinacija je jako puno, zajedno sa svim kvartovima, naseljima, ruralnim i urbanim područijma ih ima preko šezdeset, i veoma je teško to sve izanalizirati. Mi smo vam dali samo neke lokacije koje izgledaju prema našem mišljenju poprilično atraktivno, i nema sumnje da je Rockstar pogodio upravo tamo gdje su fanovi najviše željeli, a to je raznovrsnost mape.

Gameplay u Los Santosu (single player kampanja, other missions )

Što se samog gameplaya tiče, Rockstar je svojim fenomenalnim tehnikama igraće mehanike, dao uvid u jednu novu dimenziju stvaralaštva , te i samim tim pomjeranju granica jednog starog koncepta igranja u jedan novi koncept igranja. Zašto to govorimo ? Iz prostog razloga jer sada upravljate sa tri različita lika gdje to nije bio slučaj u prethodnih šest serijala ove igre. Gameplay mehanika je dosta slična onoj iz GTA IV, s tim da je urađeno nekoliko novina po pitanju samog kretanja lika, njegove snalažljivosti u akcijiskim sekvencama, naročito se to odnosi na pljačke te jurnjavu kroz grad, kada vas progoni policija. Franclin je kao i što smo rekli ljubitelj automobila, većina njegovih misija će se svoditi na jurnjavu kroz grad, te će mu raznorazna vozila biti primarni faktor, kako njemu tako i cijelom timu za uspiješan bijeg, bilo da se radi o policiji, vojsci, ili pak plaćenim gangsterima koji će vas pokušati eliminisati. Michaelove misije su izažene najviše u šuljanju, te zahtjevaju studioznu razradu taktike prije nego akcija krene. Za njega možemo reći da je on alfa & omega svih pljački i svih dešavanja kada su naša trojica protagonista zajedno. Dosta misija će biti vezane i uz njegovu porodicu. Njegova specijalnost je pucanje u bullet time slow motion stilu, a to ćete uraditi pritiskom obe analogne gljive u isto vrijeme, to važi isto i za Franclina i Travora koje imaju svoje specijalnosti. Što se pak Travora tiče, našeg najposebnijeg lika u ovoj igri, za njega možemo reći da je razbijač svih prepreka, jednostavno čovjek koji gazi sve pred sobom, bez imalo predrasuda i straha o svome neprijatelju, ma ko god on bio u pitanju, čovjek koji prvo puca pa pita. Kao bivši marinac i vojni pilotski operativac, negova predonost je u vožnju vazdušnih vozila tj. helikoptera i aviona, njegova specijalnost čini dvostruko višestruku štetu protivniku nego inače, a i sama energija ovog protagoniste se ne smanjuje tako brzo nego inače.

Hladnih oružja gotovo i da nema, izuzev palice koja nam je služila više za prepadanje, nego ubijanje raznoraznih protivnika. Što se vatrenih oružja tiče, tu je Rockstar uradio pravi posao. Na raspolaganju imate mitraljeze, automatske puške, eksplozivne naprave, te male i velike kalibre raznoraznih pištolja, nekoliko kvalitetih pancira, padobrana, pa čak i kantu za potpalu benzina, u koliko želite nekoga ili nešto zapaliti. Izvojit ćemo samo nekoliko vrsta oružja koji su nam poprilično bili korisni : Carbine rifle, Heavi sniper, Cobat MG, SMG MG, AP pistol, C4, i još mnogo toga interesantnog.

Kampanja

Možda da konstatujemo da je Rockstar Game mogao malo više misija staviti u single player kampanju, ali da ne bi bili bahati i cjepidlake, ovaj dio ćemo koliko toliko zanemariti. Riječ je o skormnih 69 misija od kojh svaki od naša tri protagonista ima 23 misije koje mora završiti, naravno tu ulaze i misije gdje koristite sva tri lika istovremeno kada je neka potjera, pljačka, općenito akcija, u pitanju. Kroz samu kampanju vaši skilovi će rasti, te će doći do izražaja agilnost, snaga, snalažljivost i izdržljivost sva tri lika. Ako kojim slučajem volite puno pucati, te volite adrenalin i akciju, do izražaja će vam doći pucačke sposobnosti. Ukolio volite letjeti sa avionom, te  ste ljubitelj metalne ptice u zraku, vaše vozačke flying sposobnosti će doći do izražaja. Ako volite puno voziti, te provoditi vrijeme u autu, naravno da će vaše vozačke tj. driving sosobnosti biti poboljšane itd.

Jedna od novina Rockstarovog dragulja je svakako  ronjenje, gdje je svaki detalji pažljivo urađen, kako bi se fino vidjela dubina mora, njegova čistoća u plićaku, te svijetlost koja nestaje kako budete ronili dublje i dublje. Morske dubine su bogate gotovo svim onim čemu smo žudili u GTA serijalu, a to su svakako morske životinje (ajkule, morski psi, ribe, morske alge). Naravno ne treba ni zaboraviti površinu mora, gdje ćete pored standardnih glisera, malih brodova, moći voziti i skutere na vodi, koji će vam dočarati pravu atmosferu pacifičkog okeana uz fenomenalno urađene morske talase, a bogami i talase radio frenkfencija koje budete slušali. Talasi radia nisu novina u ovom serijalu, to je nešto virtuozno što je krasilo ovaj serijal još od njegovog nastanka. Izdvojit ćemo nekoliko radio stanica koje su nama bile inspiracija za razne vratlomije u u igri, bilo da smo u avionu, automobilu, skuteru, čamcu, kroseru, haryliu ili nečemu trećem.

 

1.      The Lowdown 91.1 ( muzika 80 tih, 90tih)

2.      West Coast Classics ( hip hop, RNB, underground rap 90 tih )

3.      Blue Ark ( reggae muzika)

4.      Non-Stop-POP FM (dance muzika, rave muzika )

5.      Soulwax ( za sve ljubitelje elektronske muzike )

 

 

Other missions

Other missions ili pod misije u prevodu, su nešto što krasni ovaj serijal već godinama. Nakon pređene kampanje imate milion mogućnosti kako se zabaviti u Los Santos svijetu, i na neki način se izgubiti u raznovrsnosti dodatnih pod misija što čini pravi gušt u ovoj igri. U početku ćete zaista biti na slatkim mukama. Da li otići u lov na divlje životinje kojih ima pregršt (jeleni, vukovi, medvjedi, nekoliko vrsta neidentifikovanih životinja), ili ćete pak otići na partiju tenisa, utrku automobila, vožnju bicikla, na jogu, polaganju  za avion, skakanju s padobrana, igranju golfa ? Sve su to stvari koje će vas itekako zanimati kada uđete u još jedan svijet mimo onog glavog tj. single playera.

Ostale dodatne misije će vam uvijek biti obilježene na mapi, da li je to upitnik,  gdje ćete morati izvršavati određene zadatke kada vam neka osoba zada, ili ćete na određenoj lokaciji s vremena na vrijeme imati nekoliko manjih krugova koji će označavati da je potrebna nekome pomoć, kako bi ga vratii kući umornog od nekog tuluma ili pak uhvatili lopova, koji je ukrao novac nekom od prolaznika i vratiti novac ukradenoj osobi. Naravno na vama je da li će te to uraditi ili ostaviti novac sebi. Sve su ovo stvari koje će vam produžiti vijek trajanja ove zaista konceptualno dobro smišljene igre. Dodajmo i to da u svakom kvartu imate po nekoliko butika, gdje vaše protagoniste možete obući po želji, te imate širok dijapazon odjeće i obuće počevši od kapa, majica, jakni, dukserica, šorceva, pantalona, odjela cipela, naočala itd. Tu je i nezaobilazni Los Santos Customs, koji je na neki način i reinkarnacija starog San Andreas Customsa, gdje možete vašeg ljubimca lijepo ušminkati nekom metalik bojom i eventualno mu staviti neke fine karambolke, felge kako bi u lijepom ali i pomalo opasnom Los Santosu, vaša sportska pila izgledala još ljepše i opasnije uz naravno neke od 16 radio talasa, koji čine dodatni ugođaj u svemu tome. Kao i Los Sanstos Customs, vraćen je frizer te i Tatto shop, gdje možete naći popriličan broj ineresantnih tetovaža i frizura.

Kraj

Sjedeći tako u prirodi na nekoliko hiljada metara nadmorske visina iznad Sarajeva, ni slutio nisam kako će mi taj predivan dan iznad moga grada dati veliku dozu inspiracije, da za samo nekoliko sati napišem ovu recenziju. Posmatrajući grad i gledajući ga prema sjeveru, te opazeći kako tamo negdje daleko avion slijeće na sarajevski aerodrom, pomislih na Los Santos Internation airport i tu njegovu glamuroznu infrastrukturu koja liječi sve , samo ne prestajanje igranja GTA V. Zatvorih lapotop i krenuh prema svome domu, paleći auto, zaustavi me neki tamnoputi mladić srednjih dvadesetih godina, tamnoputi mladić baš kao onaj Franclin iz GTA V, upitajući me da li je ovuda prošlo crno auto sa dvojicom muškaraca u njima ? Rekao sam mu da nisam ništa vidio, jer sam bio fokusiran na pisanje jednog članka, on se samo okrenuo rekaviši „ ma ništa, ne bitno brate „ nakon samo nekoliko trenutaka dolazi tamno auto sa snažnim zvukom sirene i povika „ crnac jel idemo ili je gotovo“ !? A  on na to „ nije još, tek počinje „ i uputiše se trojica mladića nedaleko od Trebevića sa  tamnim autom baš onakvim kakvim su ga majstori Rockstara pravili u igri, megalomanski trut sa nekoliko stotina konja prema Rajvosu, gradu koji ima multifunkcionalnu kulturalnost, bilo da se radi o vjeri, naciji, rasi, ljudskih širokih ili uskih svjetonadzora. Grad koji na prvi pogled puno obećava, ali s druge strane morate se dobro potruditi da bi ste dospijeli do svoga cilja, jer u Sarajevu kao i u Los Santosu, svaka greška se skupo plaća, naročito ona fatalna.