Početna Vijesti Najave Zanimljivosti Connect Arena Vlogovi Kolumne Intervjui Recenzije Kontakt O Nama
GG podrum: Pro Evolution Soccer 15

GG podrum: Pro Evolution Soccer 15


KONAMI uzvraća udarac

Novi PES je ponovo s nama, s nestrpljenjem smo čekali izlazak ove igre koja je po svemu sudeći opravdala očekivanja, kako kritke tako i običnih smrtnika - igrača. Igru smo probali još i na Reboot info 14. sajmu, te smo bili svjedoci jednog novog interventnog vala FOX Enginove franšize, koja je pompozno najavila jedan novi koncept igranja sa prefiksom na realizam.

Krenimo redom i logično....gdje lubenica, gdje lubenica, naravno ovo su riječi dobro poznatog Zgembe Ardislića (Branko Đurić Đuro), te početak prepričavanja određenih “kompleksnih“ tema iz njegovog ugla, no da mi zaista krenemo redom i logično ispočetka.

KONAMI-ev Pro Evolution Soocer 15 pomiče granicu kako taktičkog tako i tehničkog pristupa nogometu. Za razliku od FIFA 15 naslova, PES 15 je znanto sporiji što jednim dijelom daje dominantniji pristup taktici, te igrači bivaju nešto kompaktniji u odnosu na FIFA 15 naslov. Ovo se prvenstveno odnosi na zadnju liniju odbrane gdje napadači ne mogu tako lako raditi slalom oko štoper igrača, oni će ih jednostavno pratiti te inteligentnim i još naprednijim AL-om, udvajanjem pomoću saigrača oduzeti vam loptu. Kontranapadi su fleksibilniji u odnosu na prethone PES naslove. Igrači će se otkrivati na način da vam otvore prostor za tečnu pas igru, koja u pojedinim trenutcima postavlja neke nove standarde gaminga na zelenom tepihu (ovo se odnosi isključivo na next gen. konzole). U PES 15 naslovu niste primorani da imate mozak poput Pep Guaridiole, Jose Murinha, ali određeni stupanj znanja morate posjedovati. Igra će vam nametnuti to da ste koncentrisani svih 5, 10, ili 15, min. koliko traje jedno poluvrijeme. Razlog leži u činjenici što ćete biti primorani vršiti fokus na igrače i koji se kreću bez lopte, ukoliko ste izvršili tranziciju napada, te vam je većina igrača na protivničkoj polovini terena, tu vam praktički spasa nema, jel u 90 %  slučajeva primate gol iz razloga što novi PES 15 takav “luksuz“ ne prašta.

Za razliku od FIFA 15 naslova koja je prvenstveno fokusirana na zabijanje golova, a sve u cilju kako bi igra bila zabavnija, PES 15 je krenuo rekli bi smo obrnuto proporcijonalnoj vjerovatnoći događaja. Kao što smo spomenuli prethodno u tekstu, igra je sporija, te i samim tim golovi znatno manje padaju. S toga se ne trebate čuditi ako se rezultatski igra bude završavala sa maksimalno 3 do 4 pogotka. Najčešći rezultati su 1:0, 2:1, 3:1, 1:1, 2:2, što nam daje za pravo da možemo reći kako je KONAMI prvenstveno vršio fokus na duže vremenske intervale igranja PES 15, gdje u ovom trenutku forsiraju nametanje volje igračima da ovaj put u modu menu-u podesite sa 10. na 15. minuta poluvrijeme, a sve u cilju davanja gola više. Ovo prvenstveno ima koristi ako igrate master ligu, ili neka od kup takmičenja, gdje postoje realne šanse da se utakmica završi sa epilogom pobjednika, te da uzmete sva tri boda.

Naravno ovo može biti i kontraproduktivno ukoliko čuvate rezultat a igrom slučaja protivnik je znanto bolji od vas, te konstanto vrši pritisak na vaš gol. Ukoliko vam vremenski intervali predstavljaju dva zla, vi izaberite manji.

Ako ste kojim slučajem PES štreberčić koji igra samo sa velikim klubovima poput Real Madrida, Man. City-a, Bayern Munchena, Barcelone, ovu igru nemojte ni počinjati, iz razloga što ova igra vrši prefiks na realan nogomet i malih ekipa, te se sav realizam ove, rekli bi smo slobodno simulacije, gubi na značaju gameplay mehanike koja biva znatno manje fluidnija.

Golmani kao važan faktor svake ekipe su ovaj put znatno bolje urađeni, te sve pohvale idu KONAMI studiu, koji se zaista potrudio da posljednji stub odbrane bude koliko toliko solidno dorađen kroz objektiv igrača, koji su čuvare mreže uvijek gledali kroz neki skepticizam. E pa sada to nije tako, svaki od svjetskih poznatih golamana će imati neke karakteriste po čemu je poznati. Npr. Manuel Noer će u većini slučajeva izlijetati van šesnaesterca, te će svojom lucidnosti i dobrom procjenom pokušati pokvariti veče svim napadačima, koji se nadaju da će ovom plavokosom čuvaru mreže zabiti zgoditak. De Gea će opet vršiti pritisak na igrače prilikom izvođenja kornera, te će vrlo vješto izlijetati, hvatati ili boksovati loptu prilikom centaršuteva od strane protivničkog igrača.

Napadači i nisu neka znatna promjena u PES 15 naslovu. Cristiano Ronaldo je i dalje najbolji igrač, dok je ovog puta KONAMI art box naslovnicu poklonio Mariu Getzeu. Po našim kriterijima top 5 igrača u PES 15 su : C. Ronaldo, L. Messi, S. Aguero, A. Robben, L. Suarez, te prilikom kontrolisanja ovih igrača osjetit će te blagu prednost u odnosu na ostale igrače, te će te u određenim segmentima igre poput, brzine i driblinga, biti superiorniji.

Desni analog kontrolera će ovaj put biti znatno upotrebljivi nego je to bilo u ranijim naslovima PES-a. Na ovoj velikoj gumenoj tipki, biti će jednostavno izbaciti protivničke igrače varkom tijela ili nekim iznenadnim pomjeranjem pravca kretanja koji će vas za trenutak pozitivno šokirati jer ovaj put, Fox Engine dokazuje da je majstor svog zanata u ovim krucijalnim stvarima. Kao i sve u životu, tako i u PES 15 će se ovaj vid gameplay mehanike (dribling) morati vježbati kroz trening varijante, te ćete kroz time masterning potrošiti poprilično mnogo vremena, dok ne savladate osnove trikova koje će te kasnije upražnjavati na zelenoj površini.

Slobodni udarci su ostali nepromjenjeni po pitanju efikasnosti zabijanja golova. Fizika kretanja lopte je nešto bolje dorađena, te ponekad i golmani ne mogu procjeniti lelujanje lopte koja poput žabice, suhog lista, topovskog udara, može biti ubitačna po čuvare mreže, te incijalna kapsla za pobjednički mentalitet ekipe, koja ima dobrog izvođača slobodnih udaraca (Pirlo, C. Ronado, Pjanjić, Toure, Silva).

Jedna od novina je svakako i ubacivanje Brazilske lige A, te popunjavanje ekipa u Copa Libertadores kupu. Što se samog menia tiče, on je nešto bolje modifikovan te je izvršen određen redizajn koji izgleda puno ozbiljnije u novoj PES 15 igri. Popularni dovojac Jon & Jim su opet zakazali, te fond riječi nezadovoljava objektivitet određenog stanja na terenu.

Timski duh je ključni faktor u koheziji svake ekipe u novom PES 15 naslovu. Ultimate Team će funkcionisati samo u slučaju igrača koji imaju međusobnu povezanost, te igrača koji se dobro slažu na terenu, te uvijek vješto izvrše improvizaciju u smislu da od polu šanse dođu u situaciju da postignu zgoditak. Agent mod je također novina u PES 15 naslovu, te će te isključivo sa skauting managerima trgovati sa željenim igračima.

Možemo reći da je KONAMI opravdao očekivanja, te da je uzvratio udarac svom najvećem rivalu EA-u, tako što se buđenjem iz mrtvih pobrinuo da barem diše na aparatima. Da li će ovo KONAMI-u biti incijalna kapsla za jedan novi pokret PES naslova za bolje sutra, ostaje pitanje na koje ćemo vam nekom drugom prilikom dati odgovor. Do tada igrajte PES 15 jel smatramo da KONAMI-u treba dati još jednu šansu.