Početna Vijesti Najave Zanimljivosti Connect Arena Vlogovi Kolumne Intervjui Recenzije Kontakt O Nama
GG podrum: Tomb Raider (2013) reinkarnacija Lare Croft se isplatila

GG podrum: Tomb Raider (2013) reinkarnacija Lare Croft se isplatila


Uvod

Ekipa iz Crystal Dynamicsa nam je priredila ugodno iznenađenje. Ovaj put Lara se vraća na same početke njezine vratolomne karijere. U ulozi smo dvadesetogodišnjakinje koja nema iskustva u avanturističkoj akciji poput Indiane Jones, već polako ali sigurno krupnim koracima korača ka nezaboravnom iskustvu koje je vodi na pusto ostvro na kojem će se naći sasvim slučajno.

Priča

Priča prati mladu i još uvijek neafirmisanu Laru Croft koja je u ranim dvadesetima, te je poslana da zajedno sa svojom ekspedicijom na čelu sa Conrad Rothom, pronađu ostatke plemena Kublai Khana, te da po tom pitanju urade arheološka istraživanja kako bi saznali nestanak kolonije Yamatai.

Dok mlada i neiskusna Lara sjedi u svojoj kabini broda Endurancea, dešava se brodolom u kojem brod tone, te mlada Lara nekim čudom preživi, te spretno ali sretno dolazi na kojekakvom plovku nasukana na obalu, dok ostali članovi arheološke ekspedicije bivaju izgubljeni iz Larinog vidokruga. Nakon shvatanja šta joj se desilo, Lara Croft počinje sa svojom avanturom koja se pretvara u puko preživljavanje na otoku.

Nakon određenog vremena u kojem se Lara služi svim sredstvima kako bi opstala, ugleda jedan od manjih privatnih kampova, gdje vrlo brzo dolazi do saznanja da njenu arheološku ekipu drži mala privatna kriminalna vojska, te se Lara u tom trenutku odlučiti za poduhvat da ih spasi.

Gameplay

Doživljaj gameplaya urađen je zadovoljavajuće. Svjedoci smo kako ovaj Tomb Raider ima nešto što nisu imali njeni prethodnici, a to je survival instinct koji će po svemu sudeći ostati zapamćen kao najjači adut Lare Croft.

Sam otok izgleda odlično, raznovrstan je po svim parametrima. Životinja je na sve strane, od vukova, jelena, zmija, medvjeda i mnogih drugih, koji vas napadaju te se morate suočiti sa njima uz nedadmašivu luk i strijelu koje vas prate kroz cijelu igru.

Iako igra ima taj elemenat open worlda, to i ne djeluje tako u igri, iz razloga što se krećete više linearno po putanji koja vam je nametnuta od početka igre, ali pošto je igra bogata mnoštvom eksterijera, te se 80 % radnje dešava u na otvorenom prostoru, nemate osjećaj da je u igri prisutna linearna klaustrofobija, igra podjeća na Alan Wakea po tom pitanju. Što se bliske borbe tiče, igra jako podsjeća na Assassian Creed te Serijal Unchardet. U nekim segmentima igra nalaže na laički rečeno point and click borbu. Tokom igre će te nalaziti mnoštvo mrtvaca koji leže na putu, vise na grani, te ćete moći od njih uzeti dosta korisnih stvari kao što su pomoć, municija, ili oružje koje će nekad  biti od krucijalnog značaja. Kako igru budete prelazili, malda Croft će se sve bolje snalaziti na mapi, te će njeni skillovi biti znatno izraženiji, koje ćete moći s vremena na vrijeme usavršavati kako budete prelazili single player kampanju.

Grafika neće nikogao staviti ravnodušnim, to prije svega mislimo na savršene teksture koje su odlično usklađene, te detekcija pokreta izgleda savršeno na ovoj generaciji, gdje Lara o tom segmentu nikad nije bila ljepša. Ono što impresionira je poliranost grafike koja je čista i kilometrima daleko, zaista nema ništa ljepše nego kad je grafika kristalno jasna u i  nedegledu.

Zagonetke ove igre neće ostati toliko zapažene, iz razloga što su se developeri Crystal Dynamicsa odlučili da igru olakšaju po tom pitanju, te da je ovo igra koju će igrati od 7 do 77 godina, što je i u neku ruku dobro radi same propagande jednog novog početka Lare, ali opet loše zbog hard core gamera ovog serijala koji će ruku na srce ostati uskraćeni za maksimalni adrenalin koju je ova igra pružala u ranijim serijalima po tom pitanju.

Kraj

Ipak moramo reći kako je Crystal Dynamics uradio solidno svoj posao, ostaje žal iz razloga što igra nije toliko teška po pitanju njene same težine levela igre i što ne morate biti iskusni gamer kako bi prešli preko svih nedaća u kojoj se Lara Croft zatekne.

Naravno treba uzeti u obzir kako je ovo novi početak jednog starog serijala koji će, sigurni smo iz serijala u serijal sve više i više napredovati, te ostaviti dubok trag u budućem vremenu koje slijedi ispred nas.