Početna Vijesti Najave Zanimljivosti Connect Arena Vlogovi Kolumne Intervjui Recenzije Kontakt O Nama
Gloomwood: Velika očekivanja za atmosferičnu  horror stealth igru

Gloomwood: Velika očekivanja za atmosferičnu horror stealth igru


Indie developeri Dillon Rogers i David Szymanski su ugodno – pa čak i vrlo ugodno – iznenadili ljubitelje survival horror i stealth igara sa  demom svoje predstojeće igre, Gloomwood. Demo igre je stigao pred igrače prošle godine, a isti je odmah ostavio snažan utisak na ljubitelje ovih žanrova, odnosno kombiniranja ta dva prirodno srodna stila igranja. Posrijedi je krajnje atmosferičan survival horror naslov, sa bitnim naglaskom na korištenje stealtha pored izravnog ali najčešće vrlo opasnog kontakta sa protivnicima, koji na višim težinama mogu vrlo brzo zagorčati život neopreznom igraču, ako se ovaj upusti u obračun revolverima. 

Gloomwood oprezno korača na napetom užetu između šunjanja i korištenja dostupnog oružja. To je barem važi za demo, ali budući da pred sobom još uvijek nemamo punu igru, on nam, u dobroj vjeri, može poslužiti kao pogled na ostatak igre.

Sistemi potrebni za jedno kvalitetno stealth iskustvo su zastupljeni u Gloomwoodu, koji se može pohvaliti rijetkom detaljnom implementacijom zvuka u svojem gameplayu. Naš lik, oslovljen samo titulom doktora, ne može vidjeti kroz vrata i zidove, pa se igrač mora oslanjati na svoje uši kako bi zaključio ima li u blizini neprijatelja (ili čak neprijateljâ) te – ukoliko je to zaista tako – gdje se on ili oni nalaze.

U modernim stealth igrama zvuk je najčešće elidiran kao ozbiljan alat na raspolaganju igrača, pa i protivnika. No, u Gloomwoodu on je zaista bitan igraču, za ostajanje u prikrivenom stanju. Pored zvuka, tu je i svjetlost. Kretanje na otvorenom i na svjetlosti uličnih lampi je iziskivanje nevolja ukoliko su protivnici u blizini, pa je važno držati se izravnih vizuelnih prepreka, što će reći okluzije, te sjena kako bismo prošli neopaženo od strane neprijatelja. Tu nam u pomoć priskače stilizirani indikator u obliku mjeseca pri dnu ekrana, koji nam saopćava koliko smo trenutno vidljivi: pun mjesec znači da smo izuzetno vidljivi, polumjesec da smo donekle vidljivi, dok mjesec u pomrčini ukazuje da smo se stopili sa sjenama.

Ljubiteljima ovog žanra opis osnovnih mehanika, ali i unikatni vizuelni stil kojim se igra može pohvaliti, bez sumnje budi osjećaj poznatoga. To nije slučajno, budući da Gloomwood svoj uticaj od Thief: The Dark Project nosi prominentno. Vizuelni stil je izravno nadahnut prvom Thief igrom, kojom je slavni razvojni tim Looking Glass Studio davne 1998. udario temelje stealth igara. Slično važi i za zvučnu podlogu, koja se sastoji od ambijentalnih zvukova i povremenog nagovještaja melodije u dubokoj pozadini, što dodaje imerziji igrača u svijet igre.

Ipak, Gloomwood nije duhovni nasljednik Thiefa u cijelosti. Oružje mijenja dinamiku između dvije igre, i to na bitan način. Pored mača za tiho otklanjanje prepreka u obliku stražara, u Gloomwoodu imamo revolver te sačmaricu kao alate za agresivnije susrete. Međutim, igra se teško može svrstati u FPS žanr, budući da je municija za oba vatrena oružja rijetka, te se stoga mora koristiti konzervativno. Svojim riječima Rogers je opisao kombinaciju stealtha i oružja na pravcu „korištenja stealtha dok ne budete uhvaćeni, a onda se oslanjate na oružje, ili bijeg.“

Tu se očituje survival horror vid igre, kao i u činjenici da, s izuzetkom najlakše težine, Gloomwood ne posjeduje quick save funkciju. Umjesto toga, igra koristi razbacane fonografe kao metodu spašavanja napretka, po uzoru na pisaće mašine iz Resident Evila. Smrt, stoga, biva posljedičnija nego što bi bila sa uobičajenim načinom spašavanja igre, a strah od smrti, odnosno od gubitka napretka podiže napetost i atmosferičnost Gloomwooda.

Od Thief: The Dark Project, Gloomwood najviše posuđuje estetiku svijeta te atmosferu. Ozračje misterije započinje od prvih trenutaka dema, kada se nakon kraće vožnje liftom susrećemo sa kratkom porukom od našeg domaćina, koji nas moli da ga posjetimo u obližnjoj vili. Potom iskoračujemo na kaldrmu zbijenih gradskih ulica, iznad kojih se uzdižu tornjevi i visoki zabati okolnih gotičkih zdanja, među kojima će se svaki igrač Thiefa osjećati, pa, kao u svom dvorištu.

Ukoliko su Rogers i Szymanski ciljali na igraću publiku Thief serijala, onda su pogodili u bikovo oko, naročito nakon hladno dočekanog Thief reboota iz 2014. Od tada, ljubitelji ovog serijala su ostavljeni na cjedilu što se tiče igara sa DNK-om barem u tragovima Looking Glassovih igara o ciničnom provalniku. Očekivanja su, stoga, visoka za Gloomwood. Kako i koliko će ih indie developerski dvojac Rogers-Szymanski ispuniti? Nećemo znati prije nego što zaigramo kompletiranu igru, ali ako je samo suditi po demu, Rogers i Szymanski nisu daleko od cilja.

Igru će izdati New Blood Interactive, koji u svom portfelju već ima nekoliko retro-nadahnutih igara, među kojima je i Dusk, FPS modeliran po naslovima iz devedesetih koji je po svom izlasku svojio srca mnogih veterana FSP žanra, razočaranih pravcem u kojem su se FPS igre kretale u dvije protekle decenije. Avaj, Gloomwood još uvijek ima samo oznaku TBA ispod datuma izlaska, no Rogers i Szymanski nas drže u toku sa razvojem igre čestim klipovima na njihovom YouTube kanalu, gdje zainteresirani igrači mogu pratiti sve novine vezane za igru.

Demo za Gloomwood je besplatan te lako dostupan putem Steama, a preporuka je obavezna za sve ljubitelje Thief serijala. Pored toga, ostali ljubitelji stealtha i survival horror igara će također pronaći itekako zanimljivo igraće štivo u demu.

Nino Romić

15.2.2021.