Početna Vijesti Najave Zanimljivosti Connect Arena Vlogovi Kolumne Intervjui Recenzije Kontakt O Nama
Horor igre - moja preporuka!!!

Horor igre - moja preporuka!!!


Veliki pozdrav dragi moji Gamegroundovci!! Danas pričamo o horor naslovima, tačnije mojoj preporuci šta bi VI mogli zaigrati u doba izolacije i pandemije. S toga krenimo redom i polako.

Outlast 2

Moja prva preporuka je svakako igra Kanadskog studia RED BALERSA, Outlast dvojka. Koja je službeno lansirana 2017 godine za platforme aktuelnih generacija.

Ova igra je na mene ostavila strašno dobar utisak, iz prostog razloga što se radi o jednoj od najstrašnijih horora iz prvog licaKrakti sinopsis priče bio izgledao ovako: „Nalazite se u jednom malom američkom gradiću, u kojem je jedan od glavnih antagonista igre Knoth koji naređuje svojim slugama da ubijaju djecu koji su ključni za kasniji razvoj priče. Vi tu upadate u ulogu protagoniste Blakea, koji sa svojom suprugom Lynn, snima dokumentarac ojednoj ubijenoj trudinici. Stvari se brzo izmaknu kontroli, te naš Blake shvativši u kakav grad je došao, pokušavaspasiti od ukletih mutanata koji ga krvoločno napadaju kroz cijelu igru.

Za sve vas koji niste odigrali prvi dio, savjetovao bih vam da ga odigrate, kako bi lakše savladali mehanike kontrole, te i samu priču lakše svarili, te se na neki način i navikli na krvoločne monsturme koji haraju u Outlast svijetu, a sve to kroz prizmu Unreal Engine 3 grafičkog engina, koji je možda i najpopularniji engin u svijetu gaming developera.

The Evil Within 2

Jedna od igara koje smo igrali na GG kanalu u obliku demo verzije je The Evil Within 2 naslov, japanskog studia Tango Gameworks, koji je ovu sjajnu horor igru lansirao 2017 godine za PC, te PS4 & Xbox One konzolu.

Ja sam ovu igru u privatnom aranžmanu, mimo livestremea, odigrao kod prijatelja i mogu reći da je ova horor tematike, doduše malo linearnog pristupa, podigla neke standarde psihodeličnih levela i straha općenito, na moje veliko zadovoljstvo.

Vi ste u igri u ulozi bivšeg detektiva Sebastiana Kastelonosa, koji je sebi nametnuo osjećaj krivice, iz razloga što je smatrao da je on glavni krivac za gubitak kćerke, za koju se ipak kasnije ispostavi još uvijek živa. A da je to sve zakuhala korporacija Mobius, u koji odlazi naš Sebastian po osvetu i spašavanje svoje kćerke, koja je ujedno i zarobljena u jednom centralizovanom programskog sistemu unutar Mobiusa zvani Stern.

Igra je stvarno fenomenalna i ukoliko želite da je odigrate a niste imali priliku to ranije učiniti, svakako topla preporuka.

DEAD SPACE 3

Sada prelazimo na jednu jako interesantnu igru, nešto starijeg izdanja za starije generacija platformi. Riječ je o SIFI Horor igri, DEAD SPACE 3, koja je lansirana 2013 godine za PS3, XBOX 360, te PC platformu.

Ovu igru je razvio američki studio Visceral Games (VIZRL GAMES) koji na žalost već 5 godina nije ništa izbacio na gaming tržište, iz razloga što je njihov novi projekat imena PROJECT RAGTAG iz STAR WARS FRANŠIZE otkazan te je službeno propao iz nepoznatih razloga.

DEAD SPACE 3 nastavlja priču iz prethodna dva nastavka. Vrijeme radnje je 26 stoljeće, gdje ste u ulozi dobro poznatih junaka ELIA & ISACA, koji su ovaj put stacionirani na mjesecu, gdje je njihov neprijatelj Jacob Danik koji sa svojim ozoglašenim Unitolozima pokušavaju eliminisati naše junake sa lica mjeseca.

Fahrenheit

Jedna od igara za koju sam sasvim siguran da nisu čuli mlađi fanovi na GG kanalu je igra Fahrenheit, koja je davne 2005 godine harala na PS2 konzoli.

Za developera igre sam siguran da ste čuli, u pitanju je Quantic Dream razvojni tim, koji je radio na igrama poput Heavy Raina, Beyond Two Souls, te Detroid: Become A Human naslova za koju sam siguran da ste većina vas čuli.

Radnja igre na samo početku Fahrenheit naslova, smještena u New Yorku gdje ste u ulozi protagoniste Lucasa Kanea, gdje vašeg junaka zatičete kako nožem ubijam jednog lokalca u WC-u, te se nađete u jednoj neobičnoj situaciji, gdje morate brzo reagovati kako vas policija nebi uhvatila, iz razloga sto baš u tom trenutku policajac ide ka vama do toaleta.

Ono što je mene faciniralo u ovoj igri su ti podjeljeni ekrani, gdje sa jedne strane ekrana imate hipotetički rečeno, policajca koji dolazi prema vama, a sa druge polovine ekrana upravljate sa Lucasom Kaneom i samim tim radnja igra postaje znanto dinamičnija. Mislim da je igra ovakvim modom i oakvim načinom gameplay mehanike, podigla neke nove industrijek gaming standarde, te je i sam francuski developer bio hvaljen u to vrijeme od strane mnogih gaming kritičara.

Možda ovo nije klasični horor naslov, rekao bih više da je ovo psiho triler, sa elementima horor tematike. Inače za one koji ne znaju, ovu igru možete skinuti i igrati i na PS4 konzolu, preko PSStoree. Mislim da je već od 2017 godine dostupna za zadnju Sonyevu igraću patformu.

Dead Rising 4

Dead Rising 4 je 5 igra po redu koju preporučujem da igrate. Ja sam se sa ovom igrom prvi put susreo kada sam igrao 3 dio i moram reći da je stvaro odlična. Četvrti nastavak je podigao te neke standarde gaminga na još jedan level više.

U pitanju je igra koja je izašla 2016 godine, gdje se u jednoj zombi apokalipsi borite sa horde zombija u Los Peridosu, u saveznoj državi Kalifornija. Mislim da se glavni junak ove priče zove Frenk West, bivši fotoreporter, koji slučajno otkrije neku tajnu vojnu rezidenciju u kojoj naučnici istražuju mutirane gene i proučavaju zombije. Ukoliko vas zanima igra ono fkt. Topla preporuka.

Days Gone

Sada prelazimo na nešto novije igre koje su obilježila platforme novih generacija. U pitanju je PS4 ekskluiva Day Gone, koja je prije tačno godinu dana lansirana za istimenu konzolu, SIA Bend Studio developera, istog onog developera koji je pravio igre za prijenosne PS platforme, tj PS VITU I PSP , od kojeg izdvajamo Uncharted: Golden Abyss, kao i Resistance: Retribution.

Radnja igre je smještena u američkoj saveznoj državi Oregon, dvije godine nakon globalne pandemije, gdje vlada jedan post-apokalitpični sindrom, gdje ste vi u ulozi Sen Dicain Johna, koji je u potrazi za svojom suprugom, gdje je ubjeđen da je živa, te kreće na jedan put pun drvlja i kamenja, ne bi li je pronašao.

Na tom putu susrećete se sa hordama mutiranih zombija imena Frikersi, i Njutsi, gdje taktički morate ubijati istoiemene horde, kako bi ste opstali u tom surovom svijetu.

Igra je rađena u Unreal Enginu 4 grafičkom enginu, i moram reći da je igra prepuna prelijepih eksterijera, niste ograničeni po pitanju hodanja, grafičke teksutre su fenomenalne, fizika kretanja je odlična, osvijetljenje, vegetacija, reljef izgledaju zaista realitično. Uostalom odigrajte igru i uvjerite se sami o kakvom se remek djelu radi.

RESIDENT EVIL 2

I za kraj smo ostavili dva naslova koja smo igrali na AdiGG kanalu, prvi je RE 2 Remake naslov, o kojem je suvišno išta i pričati. Za mnoge možda za nijansu bolji od RE 3 Remake, ako ništa zbog trajnosti same igre.

Igra je izašla u januaru prošle godine za platforme novih generacija. U ulozi ste Lion Kenedia koji u devastiranom Racoon Cityu, na jednoj benzinskoj pumpi, upoznaje studenticu Clair Redfield, koja je u potrazi za svojim bratom Cris Redielfom.

RESIDENT EVIL 3

I za kraj ovog priloga, sigurno pogađate o kojoj je igri riječ. Riječ o nastavu RE 2 Remaka naslova, RE 3, koji je nedavno izašao za PS4, XBOX ONE, PC plafomru, očekuje se da će bti dostupan i za GOOGE STADIU.

Ovu smo igru također igrali na našem AdiGG kanalu, gdje smo igru vrlo brzo prešli. Što se grafike, same animacije, face liftinga, i fizike tiče. Tu je Capcom podigao jedan standard u odnosu na RE 2 remake naslov. I zaista se može primjetiti da je igra potpuno standardizirana ono 1/1 za platforme novih generacija.

Ovu smo igru također igrali na našem AdiGG kanalu, gdje smo igru vrlo brzo prešli. Što se grafike, same animacije, face liftinga, i fizike tiče. Tu je Capcom podigao jedan standard u odnosu na RE 2 remake naslov. I zaista se može primjetiti da je igra potpuno standardizirana ono 1/1 za platforme novih generacija.

Ono što malo više bode oči i što trenutno improvizacijski boldiram. Gdje igra traje nekih 5 do 7 sati, u zavisnosti na kojoj težini igrate i to je nešto što je možda malo umanjilo cijelokupni fantastični utisak RE 3 remake naslova.

Opet mislim da ne treba biti cijepidlaka, iz razloga što je Capcom lansirao 3 igre za platforme aktuelnih generacija i da to treba gledati kao superlativ.

Radnja RE 3 remake se dešava 24h prije RE 2 REMAKE naslova. Gdje ste u u lozi Jill Valentine, koja se sukobljava sa Nemesisom, mutiranim bićem sačinjen od biološkog oružja U.B.C.S

Toplo se nadam da ukoliko niste bili u mogucnosti odigrati sve ove igre, da ćete sada imati debel razlog za to. Javite nam u komentare na našoj facebook grupi kakve su igre i šta mislite o njima. Gamerski pozdrav!

POGLEDAJ VIDEO IZVJEŠTAJ SA GAMEGROUND KANALA