Početna Vijesti Najave Zanimljivosti Connect Arena Vlogovi Kolumne Intervjui Recenzije Kontakt O Nama
Najavljena  Valveova prijenosna platforma Steam Deck

Najavljena Valveova prijenosna platforma Steam Deck


Kompanija Valve službeno nam je lansirala te ujedno i najavila svoju prijenosnu platformu imena Steam Deck, koja bi se trebala pojaviti krajem 2021. početkom 2022. godine.

Steam Deck je prijenosna platforma nalik na Nintendo Switch, koji je nedavno lansirao poboljšanu verziju Switch konzole imena OLED, koja bi se trebala pojaviti 08.10.21. godine.

Steam Deck uređaj podržavati će rezoluciju od 1280x800, gdje će dijagonala ekrana biti oko 7 inča, sa frenfencijom od 60Hz. Baterija će bez punjača trajati maksimalno do 8 sati, što je sasvim dovoljno i pristojno za jedan ovakav tip prijenosne platforme, gdje je ovakav vid industrijskog standarda potpuno opravdan.

Prijenosna platforma Steam Deck imati će integrisanu wifi mrežu, bluetooth 5.0, kao i mogućnost mijenjanja interne memorije koja će varirati u smislu uzimanja određene količine iste, gdje ćemo imati nekoliko različitih paketa opreme.

Arhitektura Steam Deck prijenosne platforme koncipirana je kroz prizmu AMD-APU procesora, Zen 2 & RDNA 2 sa četiri jezgre, kao i 1.6 snage tereflopsa . Radna memorija biti će teška čak 16GB LPDDR5 koja će implementirati tri različite vrste pohrane memorijskih podataka: 64 GB eMMC (PCIe Gen 2 x1), 256 GB NVMe SSD (PCIe Gen 3 x4), 512 GB high-speed NVMe SSD (PCIe Gen 3 x4).

Sama gramaža Steam Deck prijenosne platforme iznositi će oko 700 grama. Cijena iste prijenosne platforme biti će 419€ sa internom memorijom kapaciteta od 64GB. Cijena drugog paketa iznositi će 549€ sa kapacitetom memorije od 256GB. Dok će treći paket biti 679€ koji će imati kapacitet memorije od 512GB, sa mogućnošću bržeg prenosa podataka zahvaljujući NVMe SSD tehnologijom.