Početna Vijesti Najave Zanimljivosti Connect Arena Vlogovi Kolumne Intervjui Recenzije Kontakt O Nama
PlayStation VR2 konačno prezentovan, novinari nisu krili zadovoljstvo

PlayStation VR2 konačno prezentovan, novinari nisu krili zadovoljstvo


Novinar IGN-a Beau Moore imao je priliku među prvima isprobati novi PlayStation VR2, gdje je već na početku bio iznimno zadovoljan, prvenstveno zbog toga što je UX/UI jako sličan prvoj generaciji, ali i zbog toga što kada isti stavite na glavu, ne osjećate gotovo nikakvu težinu jer ergonomija radi savršeno.

Zanimljivi okrugli gumb s rotorom sa stražnje strane VR2 geenracije zapravo je tu postavljen kako bi isti pričvrstili u zavisnosti od dimenzije vaše lobanje. 

OLED paneli sa svojom 2000x2040 rezolucijom sa 120Hz daju jasnu i oštru sliku koja vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. 

See-through view” će igračima dati pogled na ono što je neposredno ispred njih pomoću male kamere ugrađene na prednjoj strani VR2 jedinice. Ovo omogućava igračima da brzo skeniraju svoju okolinu dok igraju, bez potrebe da u potpunosti skidaju isti uređaj s glave. Nakon što igrač pravilno ispita svoje okruženje, može se vratiti na način gledanja sadržaja i nastaviti uživati u VR iskustvu. “See-through view-u” će se moći pristupiti jednostavnim pritiskom na dugme na vanjskoj strani jedinice, što je odlična stvar iz razloga što je sad korisniku omogućeno da unutar VR2 tehnologije  izabere na opciji menu nastavak igranja, gdje više neće biti potrebe skidati isti uređaj s glave.

Haptičke vibracije, adaptivni trigeri, implementirani su istim kvalitetom i intenzitetom kao i u DualSense kontrolerima, gdje se ne osjeti značajna razlika. Sama fizika PlayStation VR2 igre Horizon Call of the Mountain dobro je prilagodljiva gameplay mehanikama, gdje je imaginarna luk i strijela odlično sinhronizovana sa postojećom u igri

Beau Moore nije bio zadovoljan izvedbom headseta sa VR2 uređajem gdje integrirani zvuk igara namjenjenih isključivo za pomenuti uređaj nedostaje. Srećom, tu je PS5 headset kojeg možete koristi kako dodatnu alternativu gdje bi vam zvuk po mišljenju Moorea, trebao biti solidan.

Isti novinar dotakao se i slabije palete igara koja za sada itekako manjka. U ovom video prilogu ponovo se nije spominjala cijena PlayStation VR2 uređaja kao ni datum izlaska, Sve što znamo je da izlazi u toku 2023.godine