Početna Vijesti Najave Zanimljivosti Connect Arena Vlogovi Kolumne Intervjui Recenzije Kontakt O Nama
Retro vijesti: Reboot infogamer 2014

Retro vijesti: Reboot infogamer 2014


Ove godine smo odlučili da posjetimo najveći regionalni gaming sajam u jugoističnoj evropi Reboot InfoGamer u Zagrebu, u kojem su nam prezentovane najnovije gaming tehnologije, kao i sve vrste gaming franšiza općenito.

U tri velika paviljona 8, 8a, 9, od preko 10.000 m2 Zagrebačkog velesajma, uspijeli smo upoznati mnoge zanimljive ljude, ambiciozne razvojne timove, koji su svojim nadolazećim 2D, 2.5D, 3D, modeliranim naslovima, ostavili odličan dojam da bi u skorijoj budućnosti procvat gaming kulture mogao dostići jednu razinu više, te u stopu pratiti svjetske trendove.

Machina Game Desing Center

Želiš raditi igre ? Nauči s nama !

Nakon ulaska na Reboot InfoGamer sajam, odmah smo se uputili prema Machina Game Desing Center-u (akademija za neafirmisane programere), gdje smo saznali nešto više o samom pristupu rada ove kompanije, te kako i na koji način funkcioniše ova škola dizajna.

Jedan od glavnih odgovornih ljudi Machina Game Desing Center-a je Lovro Nola, koji je ujedno i predavač gaming akademije. Ovaj iskusni game dizajner je i sam kazao kako je izuzetno zadovoljan radom i projektom cijelokupne ekipe, gdje kroz individualni pristup, modularni kurikulum, bogatstvo resursa, te drugih mogućnosti, ova akademija nudi čistokrvno pratkično znanje, koje kako i sam Lovro kaže, biva gurnut pod tepih od hiperprodukcije nepotrebnog teorijskog znanje, gdje se individulanosti gube.

U 20h grupnih predavanja, 10h individulanih konsultacija, te 80h praktičnog rada, usavršit ćete sva znanja i vještine potrebne za samostalno projektovanje vlastite igre, gdje ćete prilikom završetka pravljenja vlastitoga naslova, dobiti i certifikat od strane Machina Game Desing Centre-a, koji je ujedno i priznat u cijelome svijetu.

Jeste li znali ?

Izvor: machina.hr

Lovro Nola

Sa više od 10 godina iskustva u poduzetništvu i provedbi projekta, Lovro je zadužen za operativni i organizacijiski dio učenja u Machini. Industriju igara prati već 15 godina te uz bogato iskustvo izrade obrazovnih programa, osnivanje Machine bio je logičan korak.

Sljedeći paviljon 9 nam je donio pregršt zanimljivih avatara, maketa, te gaming card igara, koji su bili postavljeni na velikim stolovima, gdje je svako od posjetilaca uz ugodno druženje mogao igrati kartaške igre poput, World of Warcraft-a, Yo-Gi-Oh-a, Jewl Casters-a, kao i mnoge druge.

Yu- Gi- Oh- akademija

Yu- Gi- Oh akademija je edukacijiski centar namjenjen svim fanovima Yu- Gi- Oh serijala, koji žele da nauče igrati ovu kartašku igru. Cilj akademije je promovisati ovaj serijal kao jedan vrlo kvalitetan te inovativan sadržaj, koji je u cijelom svijetu, a naročito na istoku popularan među gamerima širom svijeta. Za više informacija posjetite cartamagica ili yugioh-planet portal.

Nasuprot info pulta u paviljonu 9, Trust Gaming Series je organizovao turnire u sljedećim MMO igrama: World of Warcraft-u, Leauge of Legends-u, StarCraft-u, Counter Stike-u, te mnogim drugim naslovima. Svi zainteresovani posjetioci imali su priliku da gledaju trunire, te uz oficijelnog spikera koji je profesionalno, kompetentno, racionalno, komentarisao dešavanja u levelima, publika mogla uživati u cijelokupnoj ceremoniji koja je funkcionisla sve vrijeme besprijekorno.

Paviljon 8a nam je ponudio masu mladih ambicijoznih programera (kako afirmisanih tako i neafirmisanih), koji su bili smješteni na sredini istoimenog paviljona, koji su u podjeljenim punktovima prezentovali svoje gaming inovacije: SickBrick, Indiefferent, Fajlworks, Exordiumstudio, Data Wars, TripleClaim, Seceration, kao i mnoge druge firme.

Retro je In

Svi prisutni na sajmu su imali priliku da kroz staklene izloge pogledaju cijeli istorijat igraćih konzola, te prvih računara. SegaMegaDrive, Terminator, Nintendo 64, Atari, Commodore 64, Apple II, samo su jedni od more starih tehnologija koji su nam bili prezentovani od strane organizatora Info reboot gamer sajma. Igre poput Super Maria, Pacmana, The CLYCLES motorcycle GP rasinga, su samo neke od igara koje su se mogle igrati na ovim platformama.

Paviljon 8 nam je prezentovao najnovije gaming inovacije, te ostalih nadolazećih naslova poput: AC: Unity (u prodaji), PES 15, The Order 1886, Drive Club (u prodaji), Blodborne, Diablo III (u prodaji), COD: Advanced Warfare (u prodaji),  kao i Oculus Rift (beta faza) koji se mogao isprobati ispred Reboot info pulta, gdje su kritike za ovaj virtuozni sadržaj većinom bile pozitivne. Svi prisutni su uz domaću igru STARPOINT GEMINI 2 mogli “uroniti“ te se i sami uvjeriti u kvalitet Oculus Rifta, koji predstavlja jedan novi koncept igranja u budućnosti.

Nasuprot Reboot info pulta nalazio se glavni stage, gdje su svi mladi programeri mogli prezentovati svoje gaming inovacije. Uz dvaju kompetentnih te komičnih voditelja Antu Vrdelja te Damira Đurovića, svi posjetioci su mogli uživati u fantastičnom show-u koji su nam priredili ova dva zanimljiva lika.Na glavnom stageu djelile su se brojne nagrade poput majica, bedževa, avatara, kao i najnovijih naslova: COD: Advanced Warfarea, AC: Unitya, Gas Gluzzers Extremea, kao i mnogi drugi.

Tainted Fate

Jedan od zanimljivijih sagovornika bio je i mladi student Grafičkog dizajna Mladen Bošnjak, koji nam je prezentovao svoju još uvijek nedovršenu horror avanturu Taindet Fate, za koju kaže da je inspirisana iz igre Amnesia: The Dark Descent, koja je također horror žanr. Taindet Fate naslov bi se trebao pojaviti početkom 2015. godine za PC platformu. Za više informacija posjetite indiedb portal

Bananaz In Space

Kružeći po sajmu naletjeli smo na mladi razvojni tim imena tripleclaim, inače sarajevski razvojni studio, koji nam je prezentovao svoju nadolazeću Banaz in Space 2D igru koja bi se trebala pojaviti početkom 2015. godine na  android platformama. Pored ove igre istoimeni razvojni studio radi na jednom velikom projektu, tačnije J.D. Zetz The Banana Conspiracy, ozbiljnija 3D igra, koja bi se trebala pojaviti krajem 2015. godine za PC platformu.

Data Wars

Mladi pouzdani programer Miloš Lajić nam je na Reboot  info gamer sajmu prezentovao svoju FPS Data Wars igru, koja je još uvijek u razvoju. Miloš je istakuno kako je u ranoj fazi izrade ova igra, te da je krasi home-made engine, za kojeg je isljučivo mladi Miloš zaslužan.Igra ima elemente VR Shootout-a, te najviše podsjeća na stare DOOM serijale. Igra sadrži online multiplayer deathmatch mod (5 VS 5), kao i offline dethmatch mod. Igra je još uvijek  u alpha razvoju, te bi se njena beta trebala očekivati najkasnije za dva do tri mjeseca.

S obzirom na naš skromni budežet, nismo bili u prilici da vam prezentujemo još neke zanimljive sadržaje sa Reboot info gamer sajma. Vjerujemo da će sljedeće godine biti mnogo bolje, te svi oni koji budu zainteresirani da idu na ovaj događaj sljedeće godine, to isto mogu učiniti tako što će se obratiti Reboot zajednici.