Početna Vijesti Najave Zanimljivosti Connect Arena Vlogovi Kolumne Intervjui Recenzije Kontakt O Nama
Svi mi koji volimo Joel Millera iz "The Last of Us" igara

Svi mi koji volimo Joel Millera iz "The Last of Us" igara


Joel Miller, jedan od glavnih likova iz igre The Last of Us, postao je jedan od najomiljenijih junaka u svijetu gaminga. Njegova složena ličnost, duboki odnosi s drugim likovima i emocionalna putovanja čine ga posebnim i zanimljivim.

Joel je snažan, iskusan čovjek u postapokaliptičnom svijetu pogođenom zaraznim virusom. Njegova snaga leži u njegovoj odlučnosti, hrabrosti i sposobnosti preživljavanja u surovom okruženju. Unatoč svojoj često gruboj vanjštini, Joel pokazuje brižnost i zaštitnički instinkt prema onima koje voli.

Jedan od najvažnijih odnosa u igri je onaj između Joela i Ellie, mlade djevojčice koju Joel obećava zaštititi. Njihov odnos se razvija tokom putovanja koje poduzimaju zajedno gdje se ovaj segment pretvara i u srž same priče. Joel se postupno otvara prema Ellie i gradi duboku emotivnu vezu s njom, prepoznajući njezinu hrabrost i snagu.

Joelovo psihičko stanje u igri je izrazito složeno. On nosi teret traumatične prošlosti i gubitka koje su ga oblikovali. Ta unutarnja borba često se očituje kroz njegovu zaštitničku narav i odluke koje donosi tokom igre. Njegova duboka tuga i osjećaj krivnje utječu na njegovu percepciju svijeta i način na koji donosi odluke.

Prije apokalipse, Joel je bio običan porodični čovjek. Međutim, nakon izbijanja infekcije, suočio se s gubitkom voljenih osoba (prvenstveno kćerke) gdje je bio prisiljen prilagoditi se novom svijetu. Ta prošlost i gubitci koje je pretrpio, oblikovali su njegovu perspektivu i neke nove postupke, za koje nije znao ni da postoje u najdubljim djelovima njegove ličnosti.

Joel je poseban lik u svijetu gaminga iz više razloga. Jedan od njih je njegova dubinska karakterizacija i evolucija kroz priču. Igrači su svjedoci njegove transformacije od surovo pragmatičnog preživjelog lika do osobe koja ponovno pronalazi svoju ljudskost kroz odnos s Ellie.

Fanovi vole Joela zbog njegovih emocionalno nabijenih trenutaka, autentičnosti njegovih reakcija i sposobnosti da se povežu s njim kao likom. Njegove vrline uključuju hrabrost, odlučnost i predanost, dok su mu slabosti duboko ukorijenjene u njegovoj tuzi, strahu od gubitka i ponekad moralnoj ambivalentnosti.

Lik Joel nastao je kao rezultat pažljivo razvijene priče i izvrsnog glumačkog izvedbe Troyja Bakera. Baker je uspio donijeti dubinu i kompleksnost Joela kroz svoje izraze i glasovnu interpretaciju, čime je stvorio ikonički lik koji se duboko urezao u sjećanje igrača.

Ukupno gledajući, Joel je voljen lik zbog svoje ljudske ranjivosti, hrabrosti i dubokih emocionalnih veza koje gradi tokom priče. Njegovo putovanje i odluke tokom igre izazivaju suosjećanje i emocionalno involviranje igrača, čime je stvorio dubok trag u svijetu gaminga.

Odnos između Joela i njegovog brata Tommya bio je veoma blizak, njihova veza bila je utemeljena na međusobnom povjerenju i podršci. Kroz igru, otkrivamo da su zajedno prošli kroz mnoge teške trenutke, boreći se zajedno protiv inficiranih bića kao i drugih prepreka koje su se pojavile u njihovom putovanju i pohodu u bolje sutra.

Nažalost, njihov odnos se narušio nakon jednog traumatičnog događaja. Joel je donio kontroverznu odluku koja je rezultirala gubitkom nekoliko života, uključujući i život nekoga bliskoga Tommyju. Ta odluka izazvala je razdor između njih te je izbrisala povjerenje koje su godinama gradili.

Tokom igranja The Last of Us PART II igre, ubrzo bivamo svjedoci Joel-ove pogibije zbog osvete grupe Firefliesa, koju su željeli koristiti Ellie kao instrument pronalaska lijeka za infekciju koja je poharala čitav svijet. Njegova smrt ima dubok utjecaj na Ellie, koja osjeća gubitak svog mentora, zaštitnika i prijatelja. To je postaklo niz događaja koji vode do njenog vlastitog emocionalnog i fizičkog putovanja u potrazi za istinom i pravdom.

Posljedice Joelove smrti su duboke i kompleksne. Ellie se bori s osjećajem gubitka, tuge i osvete. Njena veza s Joelom bila je snažna i predstavljala je jedan od glavnih motiva u njenom životu. Njegova smrt potiče njenu odluku da krene na opasno putovanje kako bi se suočila s vlastitim demonima i tražila pravdu za Joelovu smrt.

Joelova smrt također ima šire posljedice na priču i svijet igre. Utječe na odnose između likova, izaziva moralne dileme i postavlja pitanja o prirodi žrtve, ljubavi i preživljavanja.

Joel Miller bio je kompleksan lik čiji je odnos s bratom i tragična sudbina utjecala na razvoj priče i druge likove. Njegova hrabrost, zaštitnički instinkt i spremnost da žrtvuje sve kako bi zaštitio one koje voli čine ga jednim od najomiljenijih i najpamtljivijih likova u svijetu The Last of Us igara.

Svi istinski fanovi bi voljeli igrati The Last of Us Part III zbog nastavka napetog i emotivnog narativa koji je postao zaštitni znak serijala. Željeli bi vidjeti daljnji razvoj likova poput Ellie i saznati šta se dogodilo nakon događaja The Last of Us PART II igre.  Uvođenje novih, intrigantnih likova koji mogu biti snažni i složeni poput Joela pružilo bi dodatnu dubinu i napetost igri. Iako trenutno nema službenih informacija o The Last of Us Part III, svi hard core fanovi se nadaju kako će se igra ipak razvijati te da će ista ispuniti njihova očekivanja.

Adnan Muzurović

19.07.2023