Početna Vijesti Najave Zanimljivosti Connect Arena Vlogovi Kolumne Intervjui Recenzije Kontakt O Nama
Svijetlo na kraju tunela za Eidosovo naslijeđe

Svijetlo na kraju tunela za Eidosovo naslijeđe


Prošlu sedmicu u gaming industriji obilježila je najava preuzimanja značajnog dijela portfolija Square Enixa, jednog od vodećih japanskih gaming konglomerata, od strane Embracer Group. Nova akvizicija je privukla manje pažnje od strane medija u industriji nego Microsoftovo preuzimanje ZeniMaxa, odnosno Bethesda Softworks, tvoraca The Elder Scrolls i Fallout franšiza, ali jedan vrlo predani segment gaming svijeta je novosti primio sa osjećajem koji se teško može opisati sa bilo čime osim radošću.

Unutar kataloga koji je Square Enix prodao Embracer Groupu nalazi se i Eidos-Montreal, cijenjeni razvojni studio i jedini preostali element nekadašnjeg Eidos Interactivea koji još nosi ime stare kompanije, koja je nekoć bitno figurirala u razvoju igara. U paketu sa Eidos-Montrealom, tvorcem Deus Ex: Human Revolution i nastavka ove igre, Deus Ex: Manking Divided, nalazi se i pozamašni broj intelektualnih vlasništva nekadašnjeg Eidos Interactivea. Ustvari, bolje i jasnije bi bilo reći da je posrijedi Eidosova baština, ali i baština jedne ere u historiji gaminga.

Eidos je svoj poslovni život započeo u sferi video igara prvenstveno kao izdavač. Ovo je bilo razdoblje prije pojave digitalne distribucije igara koja je danas de facto standardni prodajni model. U prošlom razdoblju, pak, poslovni vid gaming industrije se oslanjao posredovanje između razvojnog tima, prodavača i konačnog kupca. Taj prostor su popunjavale kompanije poput Eidos Interactivea, koje su s vremenom sticale i studije zaslužne za staranje samih igara, bilo osnivanjem novih ili kupovinom već postojećih timova i njihovih igara.

Na ovaj način pod okriljem Eidos Interactivea su se našla tri vrlo uticajna developera sa konca 90-tih i počekta 2000-tih – Crystal Dynamics, Looking Glass Studios i Ion Storm. Za gamere koji su uplovili u igraće vode u ovoj eri navedeni studiji će odmah biti prepoznatljivi. Ion Storm je svojevremeno bio dom slavnog Johna Romera, koji predvodio ogranak kompanije u Dallasu, dok je ogranak u Austinu ugostio Warrena Spector i blagovremeno iznjedrio prvu Deus Ex igru, koja zajedno sa svojim kasnijim nastavcima igra prominentnu ulogu u sudbini i budućnosti Eidosa.

Drugi tim vezan za Eidos bio je Looking Glass Studios, danas legendarni razvojni studio koji je iznjedrio System Shock i Thief serijal igara, a prije toga i cio niz vrlo uticajnih igara čiji se DNK može pronaći u mnogim današnjim ostvarenjima. Avaj, iako je LGS bio uspješan u vidu stvaranja revolucionarnih i impresivnih igara, finansijski uspjesi ove kompanije su bili rijetki, pa je koncem devedesetih šef i osnivač Looking Glassa, Paul Neurath, odlučio namiriti dugovanja kompanije prodajom njenih IP-ova. Thief serijal je udomio Ion Storm, a Looking Glass Studios je nedugo po izdavanju druge igre zatvorio vrata. Nažalost, zbog nedaća unutrašnje i vanjske prirode, i sam Ion Storm će kroz nekoliko godina poći istim putem.

S time, Eidos Interactive je putem svojih kompanija-kćeri stekao ova dva vrlo bitna IP u svijetu gaminga, a za njihov dalji razvoj u novoj eri gaminga postao je zadužen novi ogranak, ovaj put smješten u kanadskoj metropoli Motreal. Slijedeći genetiku naslijeđenu od Ion Storma, u ime novog studija je i službeno bilo unesen toponim, pa se novi tim okupio pod imenom Eidos-Montreal. Pod ovim imenom tim je 2009. započeo sa svojim prvi projektom, Deus Ex 3, koji će pred igrače stići kao Deus Ex: Human Revolution 2011. Međutim, baš dok je rad na igri započinjao, Eidos i Square Enix su se približavali zaključivanju dogovora po kojem će Eidos biti integriran u japanski konglomerat zajedno sa svojim podružnicama, Eidos-Monteralom i Crystal Dynamicsom.

Prvi urod spajanja je bio obećavao. Eidos-Montreal je izdao Human Revolution, koji je vrlo toplo primljen od strane igraće publike, stvorivši gotovo preko noći novi interes za Deus Ex franšizu. Istina, Thief reboot je bio slabije ostvarenje studija, no Eidos-Montreal se iskupio sa nastavkom za Human Revolution, Mankind Divided, a Crystal Dynamics je u međuvremenu zaokrenuo ranije posrnulu franšizu iz PS1 ere sa Tomb Raider rebootom 2013.

Međutim, ovi projekti svoje kreativne ili čak praktične korijene imaju u vremenu prije uprave  Square Enixa, koja će se u kasnijim godinama snažnije zalagati za drugačije projekte. Naravno, ovdje je riječ o dvije licencirane igre na kojima su Eidos-Montreal i Crystal Dynamics radili u najskorijem periodu – Marvel's Guardians of The Galaxy i Marvel's Avengers. Prethodna igra je bila primljena bolje nego potonja, ali obje igre su na tržište došle nauštrb igara iz originalnoga kataloga ovih studija  - onih igara za kojima je postojala strastvena i lojalna igraća publika.

Najgore pogođeni su bili igrači Eidos-Motrealovog Deus Ex serijala, koji su ostavljeni na cjedilu poslije Mankind Divided, odlične igre u gameplay smislu, ali tek drugog dijela trilogije koja, kako je izgledalo, neće dobiti svoj završetak prvenstveno zbog želje Square Enixa da se u doglednom periodu nastavi okušavati sa licenciranim igrama i/ili stvaranjem novog sadržaja za dvije već postojeće Marvel igre.

Stvari su bile prilično sive za Eidos-Montreal i Crystal Dynamics, sve do najskorijih vijesti. Akvizicija IP-ova Square Enix Europe (bivšeg Eidos Interactivea) od strane Embracer Group daje priliku razvojim timovima sa tako dugom historijom i tako izdašnim katalogom igara da ožive zanemarene serijale ili da otpočnu rad na novim igrama.

Naravno, mastilo na dogovoru je još uvijek prilično svježe i tek trebamo doznati šta novi vlasnik konkretno razmatra činiti sa novim akvizicijama i  intelektualnim vlasništvima nekadašnjeg Eidosa. Zadnje poglavlje Deus Ex trilogije koje bi kompletiralo priču Adama Jensena i povezalo nove igre sa prvim Dues Exom bi bio prvi korak. Tu je potom i Thief, kojem bi trebala biti pružena nova prilika za život uprkos brojnim nedostacima reboota iz 2014.

Akvizicija bi trebala biti okončana do kraja drugog kvartala Embracerove fiskalne godine, tako da bismo neki nagovještaj planova za budućnost trebali imati u periodu koji bude slijedio. U međuvremenu, možemo špekulirati o budućnosti Eidosovih igara, no nešto optimističnije nego ranije.

Nino Romić

6.5.2022.