Početna Vijesti Najave Zanimljivosti Connect Arena Vlogovi Kolumne Intervjui Recenzije Kontakt O Nama
Upoznajte Kenana Begičića, novog regionalnog prvaka u PES-u

Upoznajte Kenana Begičića, novog regionalnog prvaka u PES-u


Novi prvak  5.PES Regionalnog turnira u Sarajevu je momak iz Tuzle, Kenan Begičić, koji je uz puno elana i entuzijazma uspio savladati sve svoje protivnike, te po prvi put osvojio ovaj veliki trofej, kojeg je zasluženo odnio u svoj rodni grad. Trebamo dodati i to da su glavni organizatori pomenutog turnira bili Connect Arena i Nogometni Savez BiH, koji su uz pomoć esportsa uspjeli profesionalno kordinirati stvari.

Mladi Kenan Begičić je u finalu zasluženo i spretno pobjedio prvaka BiH i člana FK Sarajevo Dragana "Bleju" Zeku sa 3: 2 u pobjedama, dok je treće mjesto osvojio jedan od najboljih igrača Srbije, Andrija "parti_86" Djurović.

Ovaj mladi gamer, student je Internacionalne poslovno-informacion eakademije u Tuzli, gdje je već sada na apsolventskoj godini, te se nadamo da će ga uskoro i završiti. Kenan je bio vrlo raspoložen za razgovor gdje vam prenosimo šta je sve rekao za naš portal.

Za sami početak ovog intervjua reci nam kako se osjećaš kao prvi tuzlak koji je iz Sarajeva odnio titulu najboljeg igrača PES-a 5. Regionalnog turnira?

S obzirom da je riječ o prvom ozbiljnijem PES turniru kojeg sam uspio osvojiti mogu reći da je osjećaj fantastičan, te da je ovo nešto što sam potajno priželjkivao godinama unazad. Raduje me i činjenica da je Grad Tuzla u posljednje tri do četiri godine promovisao mnogo mladih i kvalitetnih igrača Pro Evolution Soccer-a, što ga upravo izdvaja u sami vrh konkurentnosti ovog gaming izdanja na našim prostorima. 

Kada je počela ta istinska ljubav prema PES igrama, pretpostavljam da si još kao dječak želio postati fudbalska zvijezda velikih klubova poput Barcelone, Real Madrida, Bayern Munchena, PSG-a itd?

Ljubav prema fudbalu nosim iz ranih dana svog djetinstva i to je nešto što me definitivno prati kroz život. Prvo izdanje PES-a koje sam zaigrao kao dječak od 9-10 godina bio je PES 2004. koji je u meni probudio istinske emocije prema ovoj vrsti fudbalske simulacije. Iako su moji prijatelji uglavnom navijali za navedene klubove, ja sam od malena zavolio londonski Arsenal čiji sam navijač i danas.

Haris Karabegović Photography

Da li je samo namještanje taktike pred meč presudan faktor za pobjedu, koliko zapravo postavka igrača kao i njihovo kretanje igraju ulogu u mečevima egal završnice?

Generalno, postavljanje taktike pred sami meč i podešavanje iste tokom meča igraju veliku ulogu, te često znaju biti od presudnog značaja.  Do prije par godina nisam koristio mnogo opcija za podešavanje taktike, te sam uglavnom brzopleto žurio ka odigravanju meča, ali to nije donosilo pretjerano dobre rezultate. Kroz period u posljednje dvije do tri godine odigrao sam mnogo mečeva sa igračima raznih kvaliteta i stilova, te sam u međuvremenu počeo praktikovati podešavanje taktike prije samog meča, ali i tokom meča u zavisnosti od tada aktuelne igre i rezultata. Kao što sam već naveo, na PES sceni mnogo je igrača koji ne obraćaju mnogo pažnje na postavku same taktike, ali tu svakako postoje i oni sa kojima morate voditi šahovske partije i gdje trebate paziti na sitne detalje.

Da li si imao priliku osvajati neke druge turnire sličnog ili istog renomea poput PES 5. Regionalnog turnira u Sarajevu?

Do sada sam uglavnom imao priliku osvajati lokalne turnire koji su se održavali u Tuzli, ali i ostvariti neke zapažene rezultate na turnirima širom Bosne i Hercegovine. Prije samog regionalnog prvenstva u Sarajevu, osvojio sam treće mjesto na turniru u Slavonskom Brodu pod pokroviteljstvom organizacije „12 igrač“ što je bila odlična uvertira pred samo regionalno prvenstvo. Svakako da će titula regionalnog prvaka biti dodatni podstrek i vjetar u leđa kada su u pitanju nadolazeći turniri.

Koliko dnevno igraš PES-a, da li je potreban kontinuirani trening kako bi se lakše izdvojio od mase, koje su zapravo vještine potrebne za savladavanje pomenutih prepreka?

Dnevno za konzolom uglavnom provedem 3 do 5 sati uz određene pauze, ali svakako da ponekad bude dana kada se džojstik ne uzme u ruke ili ipak onih kada se probije limit pa se za konzolom ostane do ranih jutarnjih sati, sve naravno u zavisnosti od slobodnog vremena. Kontinuiranu igru većinom preferiram prije određenih turnira kada mi to uveliko pomaže da pronađem formu, ali uvijek tražim određeni balans kako ne bi došlo do zasićenja od igre. Kada je PES u pitanju smatram da tu nema puno posebnih vještina koje morate imati. Najbitnije je da imate volju i emociju prema fudbalu i PES-u, a s vremenom i kontinuiranom igrom ćete svakako napredovati.

Haris Karabegović Photography

Šta misliš o PES turnirima u BiH, smatraš li da su ovakvi događaji poput Regionalnih liga dobri za zajednicu kojoj kroz DNK-a prolazi fudbalska lopta?

Do prije par godina nisam znao mnogo toga o PES zajednici na nivou Bosne i Hercegovine, ali ista je u posljednjih nekoliko godina doživjela veliki bum kako u online, tako i u offline modu. Svake godine PES scena Bosne i Hercegovine dobija sve više odličnih igrača, što otvara priliku za međusobni napredak i stvara dodatni motiv kada su u pitanju takmičenja na državnom nivou. S obzirom na to koliko gejming uopšteno napreduje u svijetu, vjerujem da će PES zajednica Bosne i Hercegovine svake naredne godine samo dodatno jačati.

Za kraj ovog intervjua imaš li nešto preporučiti budućim PES igračima koji su u usponu?

Ono što bih poručio svim igračima PES-a koji imaju određene ambicije u ovom gejming izdanju jeste to da budu strpljivi, da kontrolišu svoje emocije, da vjeruju u sebe i da nastave sa treniranjem, a rezultat će nakon određenog vremena sigurno doći.