Početna Vijesti Najave Zanimljivosti Connect Arena Vlogovi Kolumne Intervjui Recenzije Kontakt O Nama
Vijekovi ratovanja: Uspostavljanje dominacije kroz evoluciju RTS žanra uz kompaniju Big Huge Games

Vijekovi ratovanja: Uspostavljanje dominacije kroz evoluciju RTS žanra uz kompaniju Big Huge Games


Svjetska historija isprepletena je intrigantnim događajima, velikim bitkama i napretkom civilizacija. U svijetu video igara, ovaj mozaik se najupečatljivije ogleda u žanru realno-vremenske strategije (RTS). Među igrama koje su pomjerile granice ovog žanra, "Rise of Nations" se ističe kao remek-delo koje je istražilo evoluciju ratovanja kroz vijekove. 

Kada je "Rise of Nations" prvi put ugledao svjetlost dana 2003. godine, svijet RTS igara je dobio novo značenje. Big Huge Games, razvojni studio osnovan 2000. godine, postavio je nove standarde za dubinu i složenost u ovom žanru. Ova igra nije samo nudila strategiju i taktiku tokom ratnih sukoba, već je istraživala cijeli opseg ljudske historije - od srednjeg vijeka do moderne ere.

Kreator "Rise of Nations" naslova je Brian Reynolds, iskusni dizajner igara koji je imao zapaženu ulogu u stvaranju nekoliko poznatih igara. Njegova kreativnost i strast prema historiji doveli su do koncepta koji je omogućio igračima da prožive cijelokupnu historijsku evoluciju svoje civilizacije. Reynolds je uspješno spojio elemente gradnje gradova, istraživanja, trgovine i, naravno, vojne strategije u jedan kohezivan paket.

Jedan od najfascinantnijih aspekata "Rise of Nations" jeste njegova sposobnost da igračima pruži uvid u evoluciju ratovanja kroz različite periode. Počevši od srednjeg vijeka, gde su bitke bile fokusirane na vojsku i katapulte, igrači su postepeno napredovali ka dobu industrijske revolucije i modernog ratovanja. Ova progresija omogućila je igračima da iskuse transformaciju taktika, oružja i strategija koje su oblikovale svijet.

Bitke su se postepeno prebacivale sa otvorenih polja na urbana okruženja, a tehnološki napredak doveo je do uvođenja ratnih aviona, tenkova i drugih modernih oružja. Ova transformacija je simbolički oslikavala stvarne promjene u načinu ratovanja tokom ljudske historije. "Rise of Nations" je omogućio igračima da postanu dio te evolucije, donoseći strateške odluke koje bi imale dalekosežne posljedice.

Big Huge Games je sa igrom "Rise of Nations" uspio da stvori igru koja ne samo da je bila zabavna, već je i pružila duboko obrazovno iskustvo. Njihova posvećenost detaljima, historijskoj vjernosti i složenosti igre privukla je mnoge igrače širom svijeta. Iako je igra stara više od dve decenije, njeno nasljeđe ostaje snažno, a mnogi je i dalje smatraju vrhunskim dostignućem u cijelokupnom žanru RTS-a.

"Rise of Nations" je dokaz da video igre imaju sposobnost da nas povedu kroz vrijeme i prostor, omogućavajući nam da se povežemo sa prošlim epohama i osjetimo promjene koje su oblikovale svijet onakvim kakav je danas. Zahvaljujući genijalnom radu Big Huge Games i viziji Briana Reynoldsa, ova igra će zauvijek ostati simbol inovacije i dubine u žanru strategija realnog i prošlog vremena.

Adnan Muzurović

30.08.23.