Početna Vijesti Najave Zanimljivosti Connect Arena Vlogovi Kolumne Intervjui Recenzije Kontakt O Nama
Windows 11 dobio nekoliko novina povodom novog ažuriranja OS-a

Windows 11 dobio nekoliko novina povodom novog ažuriranja OS-a


Jučer popdne nam je kompanija Microsoft lansirala novo ažuriranje operativnog sistema Windows 11 pod nazivom 22H2,  koji će sa sobom donijeti nekoliko zanimljivih novina.

Jedna od novina 22H2 ažuriranja biti će stabilnost korisničkog menu-a kao i lansiranje novih sićušnih funkcija koje će biti implementirane u isti

Slijedi spisak novosti 22H2 ažuriranja koje ćemo vam predstaviti pod alinejama:

- Nova funkcija pozadine "spotlight".

- Nova funkcija pristupačnosti glasovnog pristupa

- Nova funkcija pristupačnosti titlova 

- Novi pokreti i animacije za touch usere

- Nova traka izgleda prilikom pomicanja prozora aplikacija

- Nova aplikacija Task Managera

- Nova funkcija "Suggested Action" prilikom kopiranja datuma/brojeva (dolazi u oktobru)

-  Novi Tabovi u File Exploreru (dolazi u oktobru)

-  Bolja OneDrive integracija sa File Explorerom

-  Brojna poboljšanja korisničkog UX/UI-a ažuriranja konzistentnosti

Jačina zvuka, jači brightness, Focus Assist (novi naziv Do Not Disturb), biti će integrisan u opciji Center for easy access to that feature. "Recommended" area od sada omogućava da korisnici mogu izabrati  dodatni red zakačenih aplikacija ili da isti smanje na dva .

Tu je i nova funkcija pod nazivom "Suggested Actions" koja će predstavljati mali meni opcija kad god kopirate datum ili broj telefona. Ove opcije će ponuditi brze načine kreiranja događaja u kalendaru ili dodavanja broja telefona na vašu listu kontakata.

Za one koji koriste tablet, Microsoft uvodi nekoliko značajnih novosti osmišljenih da poboljšaju korisničko iskustvo touch- first user na Windows 11. Postoje nove funkcije za touch- first usere koji omogućavaju lak pristup zajedničkim dijelovima Windows Shell-a. Korisnici od sada mogu preći prstom od dna ekrana prema gore kako bi pristupili Startnoj traci, gdje se pored ove opcije u desnom uglu također nalazi i opcija za pristup Brzim postavkama (Quick Settings). 

Povlačenje s tri prsta niz sredinu ekrana će minimizirati vaše aplikacije, a povlačenje s tri prsta lijevo ili desno će se prebacivati između pokrenutih aplikacija. Sve ove animacije su također fluidne, što znači da se doslovce “lijepe” za vaš prst kada se izvode, zbog čega će ova funckcija biti brža.