Početna Vijesti Najave Zanimljivosti Connect Arena Vlogovi Kolumne Intervjui Recenzije Kontakt O Nama
Šta je potrebo za izgradnju eko-sistema gaming industrije u Bosni i Hercegovini?

Šta je potrebo za izgradnju eko-sistema gaming industrije u Bosni i Hercegovini?


Bosna i Hercegovina, zemlja sa bogatom kulturnom baštinom i talentovanim mladim ljudima, ima potencijal za razvoj gaming industrije koja bi mogla donijeti brojne koristi ekonomiji, kulturi i obrazovanju. Izgradnja ekosistema za razvoj video igara i e-sportova u zemlji nije samo moguća, već i poželjna. Kroz kombinaciju podrške vlade, obrazovanja, lokalne zajednice i entuzijazma zaljubljenika u gaming industriju, Bosna i Hercegovina može postati bitan faktor  gaming industrijie u regiji.

Prvi korak u izgradnji gaming ekosistema je ulaganje u obrazovanje. Postojećim obrazovnim institucijama treba omogućiti da razvijaju programe koji će mladima omogućiti sticanje vještina potrebnih za razvoj video igara. Također, organizacija radionica i kurseva za programiranje, grafički dizajn i audio produkciju u saradnji sa stručnjacima iz industrije može biti ključna.

Kreiranje inkubatora za startape u gaming industriji omogućilo bi mladim talentima da razviju svoje igre. Inkubatori bi pružili mentorstvo, resurse i financijsku podršku za razvoj igara, te olakšali pristup investicijama.

Bosna i Hercegovina bi trebala promovisati svoje igre na međunarodnom tržištu i uspostaviti saradnju sa svjetskim kompanijama. Ovo bi stvorilo priliku za izvoz i priliku da lokalni talenti rade na globalnim projektima.

Organizacija e-sportskih turnira i liga privukla bi pažnju igrača i gledalaca iz cijelog svijeta. To bi stvorilo priliku za razvoj gaming scene u zemlji te potaknulo lokalne talente da se takmiče na svjetskoj razini.

Ovo podneblje ima bogatu kulturnu baštinu koja može biti inspiracija za razvoj igara. Kombinacija tradicije i modernih tehnologija može rezultirati jedinstvenim i privlačnim igrama.

Edukacija roditelja, učitelja i lokalnih vlasti o gamingu važna je kako bi se razumjelo kako video igre mogu biti korisne i u obrazovne svrhe. Organizovanje događanja i radionica za promociju pozitivne strane gaminga pomaže u smanjenju stigme iste branše. 

Vlada BiH, sa oba entitea (FBiH, RS), treba uspostaviti jasnu regulaciju koja će osigurati transparentnost i fer tržišnu utakmicu u gaming industriji. Također, razmatranje poreskih olakšica za gaming kompanije i startape može privući investitore.

Investicija u brzu i stabilnu saobraćajnu internet infrastrukturu je ključna, kako bi svi igrači mogli igrati online igre bez većih poteškoća, gdje bi na taj način i organizacija turnira na međunarodnom niovu bila na jednom ozbiljnijem dignitetu.

Gaming zajednica bi trebala biti inkluzivna, bez obzira na spol, dob ili druge karakteristike. Promocija raznolikosti pomaže u razvoju kreativnosti i inovacije.

Vlada BiH bi također trebala raditi na promociji gaming industrije kao privlačnog sektora za investicije i kao generatora radnih mjesta.

Izgradnja ekosistema za gaming industriju u Bosni i Hercegovini zahtijeva strateško planiranje i saradnju između vlade, obrazovnih institucija, lokalne zajednice i privatnog sektora. Ova investicija u budućnost mogla bi stvoriti nove prilike za mlade talente, potaknuti ekonomski rast i promovisati pozitivne aspekte gaminga. S pravilnim sistemima vrijednosti i promocijom, Bosna i Hercegovina može postati jedan od ključnih igrača na Balkanu